Βιογραφικό Σημείωμα

Γιάννης Σιάτρας του Κωνσταντίνου
Οικονομολόγος

Γεννήθηκα το 1963 στην Τρίπολη Αρκαδίας, αλλά λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου, έζησα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Σπούδασα οικονομικά στο University of Illinois των ΗΠΑ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησα με βαθμό “άριστα”. Συνέχισα τις σπουδές μου και πάλι στο University of Illinois, του οποίου ήμουν υπότροφος, απ’ όπου πήρα πτυχίο Master in Business Administration
Από το 2014, σπουδάζω στο μεταπτυχιακό τμήμα της Διοίκησης Μονάδων Υγείας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.


Ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα στην Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, ήδη από τα χρόνια των σπουδών μου. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών μου στο Σικάγο των ΗΠΑ, εργάστηκα στη First National Bank of Chicago και στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της Κτηματικής Τράπεζας στο Σικάγο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τοποθετήθηκα στο Dealing Room της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης, απ’ όπου παραιτήθηκα το 1990.

Από το 1990 έως το 2004, υπήρξα ο ιδρυτής και ο εκδότης του επενδυτικού περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ ενώ ανέπτυξα και μία ποικιλόμορφη παράλληλη επαγγελματική δράση: EuroCapital Software (παραγωγή επενδυτικού λογισμικού, 1991 - 1998), EuroCapital Graphics (γραφικές τέχνες και εκτυπώσεις, 1994 - 2005), ΣΙΓΜΑ Επενδυτικών Υπηρεσιών (παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, 1994 - 1996), EuroCapital ΑΕΕΔ (επενδυτική διαμεσολάβηση και παροχή επενδυτικών συμβουλών, 1998 - σήμερα).
Επίσης κατά τα χρόνια αυτά, στην εταιρία μου, αναπτύξαμε το πρώτο χρηματιστηριακό site στην Ελλάδα (athenstock.com, 1997), ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία (bookmarket.gr, 1998), ενώ, μέσω ειδικών εκδόσεων, δραστηριοποιηθήκαμε έντονα στο χώρο της χρηματιστηριακής και επιχειρηματικής ιστορίας στην Ελλάδα.

Κοινωνική Δράση:
Υπήρξα ιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επενδυτών και Διαδικτύου (1999) (www.sed.gr).
Το 2011, μαζί με πολίτες που γνώρισα μέσω του internet, ιδρύσαμε το Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι”, ο οποίος αναπτύσσει έντονη δράση με στόχο τη δίκαιη φορολογία και τον έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών (www.forologoumenos.gr). Υπηρέτησα ως Πρόεδρος του Συλλόγου κατά το διάστημα από το 2011 (ίδρυσή του) έως το Φεβρουάριο του 2015. Έκτοτε, κατέχω τη θέση του Γενικού Διευθυντού του Συλλόγου.
Παράλληλα, συμμετέχω σε διάφορους περιβαλλοντικούς και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Πολιτική Δράση:
Το Νοέμβριο του 2011, υπήρξα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της “Δημιουργία, ξανά!”. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε πολιτικό κόμμα. Εκλέχθηκα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και κατά το 2012 κατείχα τη θέση του Αντιπροέδρου. Υπήρξα υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του Μαϊου 2012 (Β’ Αθηνών) και του Ιουνίου 2012 (στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου του νομού Σερρών). Τον Απρίλιο του 2013 αποχώρησα από το κόμμα, λόγω της ασυνέπειας που κατέδειξε στη λειτουργία του, αλλά και των σοβαρών διαφωνιών μου με την πολιτική που ακολουθούσε.

Τον Ιούνιο του 2014, μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες, ιδρύσαμε το πολιτικό κόμμα "Έλληνες Φορολογούμενοι - Κίνημα Πολιτών" (www.forologoumenoi.gr), στο οποίο κατέχω τη θέση του Προέδρου. Οι Έλληνες Φορολογούμενοι επικεντρώνονται σε πέντε τομείς πολιτικής: α) Φορολογικό, β) Κοινωνική Ασφάλιση, γ) Διαχείριση του δημοσίου χρέους, δ) Δημογραφικό πρόβλημα και ε) Οικολογία. Η δράση τους εκφράζεται κυρίως μέσα από πράξεις κοινωνικού, πολιτικού και νομικού ακτιβισμού.

Συγγραφική δράση:
“Τα 125 χρόνια της ιστορίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών”, στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 125 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του (Έκδοση του Χ.Α.Α., 2001).
“Το κόστος της Δημοκρατίας - Η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων” (Έκδοση του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι, 2012).
“Τα φορολογικά συστήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” (Έκδοση του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι, Απρίλιος 2013).
"Οι ζημιές μας, κέρδη τους - Η λεηλα
σία της Ελλάδας" - 2013.
"Η μαύρη βίβλος της φοροδιαφυγής" (Έκδοση του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι, 2015)
Διάφορες χρηματιστηριακές, οικονομικές και φορολογικές μελέτες. Εκατοντάδες δημοσιεύσεις οικονομικών άρθρων σε εφημερίδες, σε περιοδικά και το internet.

Λοιπή δράση:
Αρθρογραφώ σε εφημερίδες και περιοδικά, συμμετέχω σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, οργανώνω και συμμετέχω σε ειδικές εκδηλώσεις οικονομικού περιεχομένου, ενώ πραγματοποιώ ομιλίες σε Πανεπιστήμια, ιδιωτικές σχολές και Συλλόγους για θέματα φορολογίας, οικονομίας και επενδύσεων. Συμμετέχω σε συνέδρια οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δράσεις πολιτικού και κοινωνικού ακτιβισμού:
Είτε μεμονωμένα, είτε μέσω του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι”, αλλά και του κινήματος πολιτών "Έλληνες Φορολογούμενοι", έχω προβεί σε μία σειρά από δράσεις με έντονα πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

- Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2003-2009 (Φεβρουάριος 2010)
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα των προηγούμενων δεκαετιών, η αποκάλυψη του οποίου (Ιανουάριος 2010 από τη Eurostat), ουσιαστικά προκάλεσε την έντονα ανοδική πορεία στα spreads των ελληνικών ομολόγων και έσυρε τη χώρα στο Μνημόνιο. Η Εισαγγελία κατηγόρησε τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου και τον τέως Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η υπόθεση έφθασε στη Βουλή (Σύνοδος 2009 - 2012), όπου όμως “αποσιωπήθηκε” από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, χωρίς να σχηματιστεί προανακριτική Επιτροπή. Καθώς η υπόθεση παραγράφηκε για τα πολιτικά πρόσωπα, εκκρεμεί η δίωξη των μη πολιτικών συνεργών (διευθυντής Στατιστικής Υπηρεσίας κλπ).

- Υποβολή προτάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο Υπουργείο Οικονομικών και στα πολιτικά κόμματα (Μάιος 2011)

- Συμμετοχή ως επιστημονικός συνεργάτης στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους (Μάιος 2011).

- Κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για το ζήτημα των “συντάξεων μαϊμού” (Αύγουστος 2011).
Με βάση αυτή τη μήνυση ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των συντάξεων που δίδονταν σε άτομα που δεν τις δικαιούνταν.

- Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επιτηδεύματος (μέσω του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι) (Σεπτέμβριος 2011) και οργάνωση της πρώτης μαζικής προσφυγής στην ιστορία της Ελλάδας για φορολογικούς λόγους (Δεκέμβριος 2011).

- Κατάθεση της πρώτης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ειδικού τέλους ακινήτων (“χαράτσι”) - ΕΕΤΗΔΕ, (Οκτώβριος 2011, σε συνεργασία με το Σύλλογο Έλληνες Φορολογούμενοι).

- Πρωτοβουλία για την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στους μαθητές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας (σε συνεργασία με το Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι”, Δεκέμβριος 2011)

- Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας, για το ζήτημα της παράνομης χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (Μάιος 2012).
Με βάση αυτή τη μήνυση ξεκίνησε η εξέταση τραπεζικών στελεχών για το ζήτημα της παράνομης χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

- Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens (Οκτώβριος 2012).
Πρόκειται για την προσπάθεια αποσιώπησης του μεγαλύτερου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο (σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) στοίχισε στον Ελληνικό λαό, τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά από τρεις αναβολές (επειδή δεν προσέρχεται και δεν καταθέτει προτάσεις το Ελληνικό Δημόσιο), εκτιμάται ότι η υπόθεση θα εκδικασθεί στο ΣτΕ το Μάρτιο του 2015.

- Μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Οικονομικών και της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, για την υπέρβαση που υπήρξε στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με την εξουσιοδότηση της Βουλής μέσω του Προϋπολογισμού (παράβαση του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα - περί "καταπίεσης"). Με βάση τον καταλογισμό του ΕΝΦΙΑ τον Ιούλιο του 2014, καταλογίσθηκε φόρος που κυμαίνεται από 3,7 έως 4,0 δισ. ευρώ, ενώ η Βουλή, μέσω του Προϋπολογισμού του 2014, είχε εγκρίνει έσοδα ύψους 2,65 δισεκατομμυρίων.
Επικοινωνία:
Μνησικλέους 2, 105 56, Αθήνα
τηλ. 210 3242032, fax: 210 3242802
i.siatras@gmail.com


Sites:
www.i-siatras.gr
www.eurocapital.gr (επαγγελματικό site)
www.forologoumenoi.gr
(Κίνημα Πολιτών Έλληνες Φορολογούμενοι)
www.forologoumenos.gr
(Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι)
https://www.facebook.com/yannis.siatras1