Αρχική | Ενημέρωση | Εκδηλώσεις | Ο πλούτος των εθνών είναι η ποιότητα των θεσμών τους!

Ο πλούτος των εθνών είναι η ποιότητα των θεσμών τους!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο πλούτος των εθνών είναι η ποιότητα των θεσμών τους!

 

Ομιλία του κ. Γιάννη Σιάτρα σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος “Δημιουργία, ξανά!”, στο Κορωπί (25/3/2012) (*)

Δείτε την ομιλία σε βίντεο

Οι Έλληνες, έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία ευλογημένη χώρα. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πλούσια χώρα.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα είχαμε το πλεονέκτημα να ξεκινούμε κάθε χρονιά με ένα σίγουρο πλεόνασμα 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα έσοδα του τουρισμού και της ναυτιλίας. Ένα ποσό που είναι πολύ μεγαλύτερο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς άλλων κρατών της Ευρωζώνης, προς τα οποία σήμερα απλώνουμε το χέρι για να μας δανείσουν.

Όμως, αντ’ αυτού, καταστρέψαμε τη χώρα μας και την κάναμε, κάθε χρόνο στις 1 Ιανουαρίου, να ξεκινά με ένα έλλειμμα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μέχρι πρόσφατα πληρώναμε ετησίως για τους τόκους του χρέους μας.
Και ας μη νομίζουμε ότι το «κούρεμα» του χρέους μειώνει σημαντικά την ετήσια επιβάρυνση των τόκων. Τη διατηρεί και πάλι πάνω από τα δέκα δισεκατομμύρια. Έως ότου, με τις ανόητες πρακτικές που καθιέρωσαν επί δεκαετίες τώρα οι συμμορίες που μας κυβερνούν, ξαναφέρουμε το χρέος σε ένα επίπεδο που –και πάλι- θα απειλεί να μας πνίξει.

Να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι μία πλούσια χώρα! Να επαναφέρουμε τη λογική στη λειτουργία της οικονομίας. Να επαναλειτουργήσουμε τους Θεσμούς. Να επιβάλουμε στη Δημόσια Διοίκηση να λειτουργεί με νομιμότητα.

Αυτό ήταν το όραμα, αυτός ήταν ο στόχος όσων πέρυσι, τέτοια περίπου εποχή, ιδρύσαμε το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ. Και για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το σύνθημα «θα σας τρελάνουμε στη νομιμότητα» το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα του Συλλόγου μας.

Αυτό είναι και το κεντρικό όραμα της «Δημιουργία ξανά!». Αυτό είναι που προσέλκυσε και εμένα, τον βαθύτατα πολιτικοποιημένο αλλά έως πρόσφατα βαθύτατα ακομμάτιστο άνθρωπο, στο νέο αυτό κόμμα.
Και με χαρά μου βλέπω ότι, αυτό το όραμα, αυτή η διάθεση για την επιστροφή στη λογική, για επιστροφή στο αυτονόητο, είναι που –καθημερινά πλέον- προσελκύει χιλιάδες συμπολίτες μας στο κόμμα μας, για να ενώσουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας. Για να κάνουμε την Ελλάδα μία πλούσια χώρα. Ξανά!


Πώς όμως θα ξανακάνουμε την Ελλάδα μία πλούσια χώρα; Πώς θα διώξουμε για πάντα από πάνω μας την «κατάρα του Χρέους»; Μίας κατάρας που ήταν πάνω μας σε όλες τις δύσκολες και αρνητικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Πώς θα ξανακάνουμε την Ελλάδα να παράγει αρκετό πλούτο, τον πλούτο που δικαιούται να παράγει και πώς θα κάνουμε το Ελληνικό Κράτος να ζει με αυτά που παράγει, χωρίς την ανάγκη να βγαίνει «στις αγορές» για δανεικά;


Χρόνια τώρα, τα πρωινά, πηγαίνω στη δουλειά μου με το μετρό. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να κινούμαι ανάμεσα στον κόσμο και κυρίως να διαβάζω κάτι στο χρόνο της διαδρομής. Μία εφημερίδα ή ένα βιβλίο.
Τις μέρες αυτές διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της Jean Maley, με τίτλο «Η αληθινή ιστορία της Σπάρτης και της Μάχης των Θερμοπυλών», το οποίο βασίζεται κυρίως στην ιστορία του Ηροδότου.

Εκεί λοιπόν αναφέρεται ότι, καθώς ο Ξέρξης έκανε τις προετοιμασίες του για την εκστρατεία κατά της Ελλάδας (άνοιξη του 480 π.Χ.) θέλησε να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι για τους Σπαρτιάτες. Για το λόγο αυτό, κάλεσε να παρουσιαστεί μπροστά του ο Δημάρατος. Ο Δημάρατος ήταν πρώην βασιλιάς της Σπάρτης, ο οποίος αφού εξορίστηκε από τη Σπάρτη, εγκασταστάθηκε στην Περσία.
Έτσι, όταν ο Μεγάλος Βασιλιάς (δηλαδή ο Ξέρξης) ρώτησε τον Δημάρατο, “τί είναι αυτό που κάνει τους Σπαρτιάτες να ξεχωρίζουν”, ο Δημάρατος απάντησε: “Η φτώχεια είναι κληρονομιά της πατρίδας μου από το παρελθόν. Όμως, την αξία της την κέρδισε μόνη της, χάρη στη σοφία και στην ισχύ των νόμων. Χάρη στην αξία της η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μακριά από τη φτώχεια και τη σκλαβιά”.

Αυτή η ρήση του Δημάρατου, με εντυπωσίασε πολύ. “Την αξία την κέρδισε μόνη της, χάρη στη σοφία και στην ισχύ των νόμων. Χάρη στην αξία της η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μακριά από τη φτώχεια και τη σκλαβιά ”.
Αυτή η ρήση μας λέει μία μεγάλη αλήθεια. Μία αλήθεια που έχει εφαρμογή και στη σύγχρονη εποχή.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί η Ελβετία, η Αυστρία ή το Βέλγιο (χώρες με λίγο έως πολυ ίδια ή και μικρότερα πληθυσμιακά στοιχεία με την πατρίδα μας) είναι πιο πλούσια κράτη από την Ελλάδα;

Με άλλα λόγια, τί είναι αυτό που τελικά προσδιορίζει τον πλούτο των εθνών;

Από μία οικονομική άποψη, την απάντηση έδωσε (αρκετά πετυχημένα) μέσα από το βιβλίο του «Ο Πλούτος των Εθνών» ο άγγλος φιλόσοφος και πρωτοπόρος της πολιτικής οικονομίας, Adam Smith, ήδη από τον 18 αιώνα.

Όμως, μέσα από μία ευρύτερη οπτική, αλλά και με βάση τη σύγχρονη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τότε, μπορούμε να δώσουμε μία διαφορετική και ίσως πιο ολοκληρωμένη απάντηση:

Ο πλούτος των εθνών είναι η ποιότητα των θεσμών τους!

Για σκεφθείτε το λίγο. Ο πλούτος ενός έθνους, ο πλούτος ενός κράτους, προσδιορίζεται από την ποιότητα των θεσμών του.

Τί είναι οι Θεσμοί; Οι Θεσμοί είναι οποιοδήποτε στοιχείο έχει θεμελιώδη ρόλο στις λειτουργίες και τις δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου και χαρακτηρίζει τη δομή μίας κοινωνίας. Θεσμός είναι η Κυβέρνηση. Θεσμός είναι τα πολιτικά κόμματα. Θεσμός είναι η Παιδεία. Θεσμός (άτυπος και κοινωνικός) είναι ο γάμος και η οικογένεια.

Ποιά είναι η ποιότητα των θεσμών στην Ελλάδα; Κυρίως των «τυπικών» θεσμών; Λειτουργούν; Λειτουργούν κανονικά;

Ας δούμε τί λένε διάφορες έρευνες που έγιναν πάνω στο ερώτημα αυτό.

Σε έρευνα της εταιρίας Public Issue, με τίτλο «Ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς» και η οποία αποτελεί ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο, για τη διαχρονική συγκριτική αξιολόγηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης στους σημαντικότερους εγχώριους θεσμούς (η έρευνα εξετάζει 48 θεσμικούς φορείς που καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής) ποιός «θεσμός» νομίζετε ότι κατατάχθηκε ως ο πιο δημοφιλής; Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία! Και στη δεύτερη θέση; Η πυροσβεστική! Στην τρίτη; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Και ποιός κατατάχθηκε στην τελευταία θέση; Η Κυβέρνηση! Στην προτελευταία; Τα πολιτικά κόμματα! Και στην τρίτη θέση πριν από το τέλος; Το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Και πότε έγινε η έρευνα αυτή; Στα τέλη του 2009! Πριν ακόμη γίνει εμφανής η κρίση και οι συνέπειες που αυτή είχε για την ελληνική κοινωνία.
Αν η έρευνα γινόταν σήμερα, πάλι η ΕΜΥ και η Πυροσβεστική θα ήταν στις πρώτες θέσεις! Ο Θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας μάλλον θα είχε υποχωρήσει, ενώ ο θεσμός των κομμάτων και της κυβέρνησης θα είχαν υποχωρήσει ακόμη πιο κάτω (σε βαθμολογία, γιατί σε θέση ήταν ούτως ή άλλως στην τελευταία) και θα είχε βρεθεί κάτω και από το μηδέν!

Ας πάμε σε μία άλλη έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια». Η έρευνα προσδιόρισε (με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι η προηγούμενη) μία σειρά από «θεσμικούς τομείς» της κοινωνίας μας, τους οποίους κατονομάζει ως «πυλώνες». Πυλώνες οι οποίοι στηρίζουν το οικοδόμημα που λέγεται «ελληνική κοινωνία».
Οι πυλώνες με την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα, θεωρούνται ότι είναι οι εκλογές και ο Συνήγορος του Πολίτη. Αντίθετα, οι πυλώνες με τη χαμηλότερη βαθμολογία, είναι οι Επιχειρήσεις, τα ΜΜΕ, η Κυβέρνηση και τα Κόμματα.

Και όμως! Τον πλούτο της ελληνικής κοινωνίας, την ποιότητα των Θεσμών, την προσδιορίζουν καταλυτικά, η ποιότητα του πολιτικού συστήματος αρχικά και του συστήματος της οικονομίας κατά δεύτερο. Δεν την προσδιορίζουν ούτε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά ούτε και η Πυροσβεστική!


Πρέπει να ξαναφτιάξουμε τους Θεσμούς! Για να κάνουμε ξανά, την Ελλάδα πλούσια, για να την απαλλάξουμε από την κατάρα του χρέους, για να διατηρήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο υψηλό ή και για να το αυξήσουμε, θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε τους θεσμούς!

Και αυτό σημαίνει, θα πρέπει να εμπνεύσουμε τους πολίτες να εμπιστεύονται τους Θεσμούς!

Θα πρέπει να ξανακτίσουμε την εμπιστοσύνη. Την εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη, την εμπιστοσύνη προς το Κράτος, την εμπιστοσύνη προς τα κόμματα!

Θα πρέπει να κατανοήσουμε επί τέλους ότι, αυτή η χώρα δε μπορεί να λειτουργήσει με κολλητούς, με κουμπάρους, με πρασινοφρουρούς ή με γαλάζιους φρουρούς, με χαριστικές συμβάσεις, με ατιμωρησία απέναντι στη διαφθορά, με ατιμωρησία των βουλευτών και του πολιτικού συστήματος, με , με , με , με .... Χιλιάδες «με» που κατέστρεψαν τη χώρα μας.


Πριν από 2 μήνες, συνέγραψα ένα βιβλίο με τίτλο «Το κόστος της Δημοκρατίας – Μέρος 1ο: Η Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων». Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται τα συστήματα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιάνεται η καρδιά μας όταν προσπαθούμε να κάνουμε σύγκριση μεταξύ των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα και των όσων συμβαίνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Με πιάνει θλίψη όταν διαβάζω ότι, ενώ στη Σουηδία απουσιάζει εντελώς ο κρατικός έλεγχος και η εποπτεία σε ζητήματα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, εν τούτοις τα κόμματα έχουν από μόνα τους, δημιουργήσει συστήματα αρχών διαφάνειας, έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ποιός χρηματοδοτεί τα πρόσωπα που τον κυβερνούν.

Με πιάνει θλίψη όταν διαβάζω ότι, τα κόμματα στο γερμανικό κοινοβούλιο έχουν από μόνα τους αρνηθεί τη βουλευτική ασυλία και έχουν εκδόσει ψήφισμα το οποίο αναφέρει ότι «οι προβλέψεις περί ασυλίας είναι ένα τυπικό ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την κοινοβουλευτική παράδοση και δεν έχει ως στόχο να λειτουργεί ως εμπόδιο για την ποινική δίωξη παρανομούντων βουλευτών».

Αλήθεια, είναι ποτέ δυνατό να πτωχεύσουν κράτη όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Δανία, ή ακόμη και Μεγάλη Βρετανία;
Όχι! Και δε θα πτωχεύσουν ποτέ, όχι επειδή έχουν πιο έξυπνους ή εργατικούς πολίτες, αλλά επειδή έχουν ισχυρούς θεσμούς!

Η χώρα μας είναι φτωχή, επειδή η ποιότητα των βασικών θεσμών της, των βασικών της πυλώνων είναι φτωχή.
Πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο Δημάρατος μιλούσε στον Ξέρξη για τους Σπαρτιάτες, του έλεγε ότι «η πατρίδα του, νίκησε τη φτώχεια της, χάρη στη σοφία και την ισχύ των νόμων».

Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να νικήσουμε και εμείς σήμερα, τη φτώχεια μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε την πατρίδα μας πλούσια. Αν ισχυροποιήσουμε την ισχύ των νόμων. Αν δυναμώσουμε τους Θεσμούς. Αν ξαναφέρουμε την έννοια της εμπιστοσύνη στην κοινωνία μας.

Αφού σιγά σιγά το συνειδητοποιούμε, ας δουλέψουμε όλοι μαζί. Ας δουλέψουμε για να κάνουμε την πατρίδα μας πλούσια. Ας δημιουργήσουμε όλοι μαζί. Ξανά!


(*) Ο κ. Γιάννης Σιάτρας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ και εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος “Δημιουργία, ξανά!”

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter