Αρχική | Δράσεις | Γιάννης Σιάτρας: Η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Γιάννης Σιάτρας: Η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιάννης Σιάτρας: Η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Η Ελλάδα συμμετέχει σε Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, για τη μείωση των δαπανών λειτουργίας της Ε.Ε.

Από το site του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι (23/3/2012)



Στα πλαίσια διεθνούς Συνεδρίου που οργάνωσε ο Σύλλογος Φορολογούμενων του Ηνωμένου Βασιλείου (
TaxPayers’ Alliance), την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με θέμα “How to reduce EU Bureaucracy” (Πώς θα μειωθεί η γραφειοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του κ. Γιάννη Σιάτρα, δέχθηκε να συμμετάσχει σε διεθνή “Πρωτοβουλία Πολιτών”, με στόχο τη μείωση των διοικητικών δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στη νέα μορφή συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ). Η ΕΠΠ θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο πολίτες, από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη της ΕΕ, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση σε τομέα της αρμοδιότητάς της. Οι διοργανωτές μιας "πρωτοβουλίας πολιτών", δηλαδή, μια επιτροπή αποτελούμενη από τουλάχιστον 7 πολίτες κρατών μελών, οι οποίο είναι κάτοικοι τουλάχιστον 7 διαφορετικών κρατών μελών, θα έχουν ένα έτος στη διάθεσή τους για να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες δηλώσεις υποστήριξης. Ο αριθμός των δηλώσεων υποστήριξης πρέπει να πιστοποιείται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να εξετάσει την πρωτοβουλία και να αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα ενεργήσει.

(Δείτε λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί στην πράξη η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών)

Στην πρωτοβουλία αυτή συμφώνησαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Συλλόγων Φορολογουμένων ή άλλων φορέων, από τα κράτη: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία και Σλοβακία. Σημειώνεται ότι, τον αρχικό πυρήνα της “πρωτοβουλίας” (σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε.) αποτελούν φυσικά πρόσωπα και όχι φορείς. Από την πλευρά της Ελλάδας, συμμετέχει ως φυσικό πρόσωπο, ο κ. Γιάννης Σιάτρας, Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ. Για το εάν ο Σύλλογος υιοθετήσει την πρωτοβουλία αυτή, θα αποφασιστεί από την προσεχή Γενική του Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Απριλίου 2012.

Εξ’ όσων είναι γνωστά, πρόκειται για μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του νέου Κανονισμού. Και εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση για την υιοθέτησή του από το Σύλλογο, τότε ο Συλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, θα είναι από τους πρώτους φορείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και ενδεχόμενα ο πρώτος στην Ελλάδα) που θα συμμετάσχει σε μία Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, συγκεντρώνοντας υπογραφές για την υλοποίηση ενός αιτήματος που αφορά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αίτημα για το οποίο ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να συλλέξει υπογραφές, αφορά στην περικοπή των γραφειοκρατικών και διοικητικών δαπανών από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά ένα ποσοστό που θα κυμανθεί από 15% έως 25% (μένει να αποφασιστεί από την Επιτροπή των επτά πολιτών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία). Το αίτημα αυτό έχει και πρακτική, αλλά και συμβολική αξία. Πρακτική, επειδή όντως η γραφειοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να γίνει ένα “μεγάλο τέρας” όπου κατασπαταλούνται πόροι των Ευρωπαϊκών Κρατών. Συμβολική αξία, επειδή και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να κάνει αυτό που προτρέπει, αλλά και συχνά πιέζει (και σε πολλές περιπτώσεις το κάνει με ασφυκτικό τρόπο) τα κράτη μέλη της: να περιορίσει το μέγεθός της, τη γραφειοκρατία της και τις σπατάλες της!

Επί του ζητήματος αυτού, θα επανέλθουμε και στο μέλλον, εφ’ όσον βέβαια η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υιοθετηθεί από το Σύλλογό μας.

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter