Αρχική | Άρθρα | Λαθρομετανάστευση: Ανάγκη ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης

Λαθρομετανάστευση: Ανάγκη ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λαθρομετανάστευση: Ανάγκη ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης

Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, κατά το τελευταίο διάστημα, με λύπη μου διαπιστώνω ότι, οι ξένοι συνάδελφοί μου έχουν ακόμη ένα λόγο για να κατηγορούν τη χώρα μας: το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η κύρια πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη.

Με δυσκολία προσπαθώ να τους πείσω ότι οι ευθύνες της χώρας μας είναι μικρές. Με δυσκολία προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη (16.500 χιλιόμετρα - η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο), με χιλιάδες μικρά νησιά και ότι, τα σύνορά μας με την Τουρκία είναι στην πράξη απροστάτευτα, ενώ οι διάφορες συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα, στην ουσία την καθιστούν ως ένα εύκολο “σταθμό μεταβίβασης” για να προωθηθούν αργότερα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ελληνικό Κράτος απουσιάζει από κάθε προσπάθεια ενημέρωσης των διεθνών ΜΜΕ, αλλά ακόμη και των ευρωπαϊκών φορέων και οργανισμών. Έτσι, η χώρα μας γίνεται, για μία ακόμη φορά, ο “εύκολος στόχος”, ο προβληματικός εταίρος της Ευρώπης, το ασύνταχτο και το διαλυμένο Κράτος.
Από την άλλη πλευρά, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, αρκούνται μόνο στο να καταγγέλουν (συχνά μάλιστα και με υπερβολές) την κατάσταση, με αποκλειστικό στόχο την άντληση πολιτικών ωφελημάτων απ’ αυτή. Παρά τα εκατομμύρια που απορροφούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τα “Ιδρύματα Μελετών” τους (!), δεν έχουν συντάξει καμία σοβαρή μελέτη για το ζήτημα και δεν έχουν υποβάλει καμία συγκροτημένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος.

Βεβαίως, το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο και είναι εξωπραγματικό να λέμε ότι μπορεί να επιλυθεί σύντομα. Μπορεί όμως να βελτιωθεί σημαντικά. Και προς τα εκεί θα πρέπει να συγκεντρώσουμε άμεσα τις δυνάμεις μας.

Η Ευρώπη, είναι μέρος του προβλήματος (αφού οι δυτικές χώρες είναι το τελικός προορισμός των περισσότερων μεταναστών) και παράλληλα είναι η μόνη που μπορεί να φέρει τη λύση.

Η λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι μόνο η αύξηση των κονδυλίων που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα (άλλωστε, η ανικανότητα του Κράτους μας, μας κάνει να μη μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε τους λίγους πόρους που μας διαθέτουν). Η λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνίσταται περισσότερο στη χρησιμοποίηση του τεράστιου ειδικού της βάρους για την άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία και τα άλλα κράτη από τα οποία προέρχονται τα κύματα λαθρομεταναστών. Πίεση για το σεβασμό των συμφωνιών επαναπροώθησης που έχουν υπογράψει και κυρίως, για τον έλεγχο της διακίνησης στα δικά τους σύνορα.
Εκεί είναι η λύση και πουθενά αλλού. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα μπορεί να βελτιωθεί, μόνον εάν περιορισθεί η εισροή νέων μεταναστών προς τη χώρα. Ας χρησιμοποιηθεί φράχτης, ας υπάρξουν περισσότερες μικτές ναυτικές περίπολοι, ας υπάρξουν περισσότερες δυνάμεις περιφρούρησης των συνόρων. Το πρόβλημα όμως δε θα λυθεί αν δεν πεισθεί και δεν πιεσθεί η Τουρκία να συνεργασθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ασκήσει κάθε μορφής πίεση προς την Τουρκία. Ακόμη και την απειλή εμπορικών κυρώσεων ή αναστολής ισχύος διαφόρων εμπορικών συνθηκών μεταξύ τους. Και για να επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα, θα πρέπει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο μπορεί.
Όμως, για να μπορέσει η Ελλάδα να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει πρώτα να κερδίζει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Και για να την κερδίσει, θα πρέπει να την ενημερώσει. Και, όπως και ο ίδιος αντιλαμβάνομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στο εξωτερικό, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Και θα πρέπει να γίνει. Άμεσα. Με καμπάνιες ενημέρωσης (ακόμη και πληρωμένες) με επισκέψεις των δημοσιογράφων στον Έβρο και τα νησιά, με συνέδρια, με στοιχεία και αποδείξεις.

Αντιλαμβάνομαι ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, είναι ωραίο και εύκολο για την προεκλογική του εκμετάλλευση. Όμως, οι καταγγελίες και οι απειλές, δεν παράγουν λύσεις. Λύσεις θα παράξει μία καλά συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη εθνική πολιτική. Το πρόβλημα απασχολεί όλους μας. Και όλοι μαζί, όλα τα πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να κάτσουμε και να σχεδιάσουμε μία βιώσιμη εθνική πολιτική.

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter