Αρχική | Άρθρα | Ο εργατολόγος Καθηγητής, η υποκρισία και η κατάρρευση της ηθικής και της κοινωνίας

Ο εργατολόγος Καθηγητής, η υποκρισία και η κατάρρευση της ηθικής και της κοινωνίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο εργατολόγος Καθηγητής, η υποκρισία και η κατάρρευση της ηθικής και της κοινωνίας

Η κρίση της κοινωνίας μας δεν είναι οικονομική. Είναι πρωτίστως ηθική. Η οικονομική κρίση είναι το (φυσιολογικό) αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας ηθικής διάβρωσης που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες και που σταδιακά έκανε μετάσταση σε ολόκληρη την κοινωνία. Είναι το αποτέλεσμα της ασέβειας προς τους νόμους και τους Θεσμούς του Κράτους μας. Κάτι που, το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας το ανέχτηκε.

Η περίπτωση του εργατολόγου μεγαλοδικηγόρου και καθηγητή κ. Αλέξη Μητρόπουλου, είναι ακόμη μία θλιβερή περίπτωση υποκρισίας την οποία ανέχτηκε και υπέθαλψε η ίδια η κοινωνία μας.
Επί σειρά ετών, ο εργατολόγος εμφανιζόταν συχνότατα στα τηλεοπτικά παράθυρα και ομιλούσε υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων. Και ξιφουλκούσε κατά των ανάλγητων εργοδοτών και του άδικου Κράτους. Και για να δικαιωθεί για τους κοινωνικούς του αγώνες, αποπειράθηκε πολλές φορές να εκλεγεί στη Βουλή, με τη σημαία διαφόρων κομμάτων. Τελικά, τα κατάφερε το 2012 εκλεγόμενος βουλευτής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η ζωή είναι απρόβλεπτη, αλλά και δίκαιη. Και διδάσκει ότι το παρελθόν, μας ακολουθεί πάντα.

Σήμερα αποκαλύπτεται ότι, το έτος 1999, ο κ. Μητρόπουλος, χειρίστηκε υπόθεση κληρονομιάς πελάτη του στις ΗΠΑ. Για τις υπηρεσίες του αμείφθηκε με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ. Όπως προκύπτει από καταγγελίες συνεργατών του, δικηγόρων στις ΗΠΑ, δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που είχε συμφωνηθεί. Αυτοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Από τη διαδικασία αυτή, αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Μητρόπουλος, ουδέποτε είχε εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών για την αμοιβή του και -βεβαίως- δεν είχε πληρώσει τον αναλογούντα φόρο. Μερικά χρόνια αργότερα, μετέφερε μέρος των χρημάτων αυτών σε τράπεζα του εσωτερικού. Και για τη μεταφορά αυτή, κατέβαλε φόρο 3% επί του ποσού, όπως προέβλεπε τότε ο νόμος 3259/2004.

Δε μας αφορούν οι σχέσεις του κ. Μητρόπουλου με τους συνεργάτες του, παρά το ότι ακόμη και αυτές δείχνουν στοιχεία ενός ηθικού επιπέδου. Μας αφορά όμως η υποκρισία και η προσπάθεια παραπλάνησης που επιχείρησε ο εργατολόγος βουλευτής, προσπάθεια η οποία αποτελεί ευθεία προσβολή κατά της νοημοσύνης μας.

Όταν κάποιος κάνει ένα λάθος, το πρέπον είναι να ζητήσει συγνώμη και να επιδείξει μεταμέλεια. Αν, ακόμη και τώρα που αποκαλύφθηκε το όλο θέμα, ο κ. Μητρόπουλος ζητούσε συγνώμη από τους συμπολίτες του που τον εξέλεξαν να τους εκπροσωπήσει, παραιτούνταν από τη βουλευτική του έδρα και ζητούσε από την εφορία να υπολογισθεί η οφειλή του (η οποία σήμερα έχει παραγραφεί), μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τη συνοδεύουν, θα μπορούσε να είχε “θεραπεύσει” ένα μεγάλο τμήμα του φορολογικού και -κυρίως- του ηθικού του παραπτώματος.
Αντ’ αυτού, ο κ. Μητρόπουλος επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα σειρά στοιχείων τα οποία προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Ο κ. Μητρόπουλος δημοσίευσε πρακτικά ελέγχου της εφορίας για το έτος ...2011 (έχοντας αποκρύψει τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν), τα αποδεικτικά μεταφοράς των χρημάτων από τράπεζα του εσωτερικού και τη φορολογική δήλωση του έτος ...2006 (έτους που μετέφερε τα χρήματα στο εσωτερικό). Παρέλειψε να δημοσιεύσει την απόδειξη παροχής υπηρεσιών για την αμοιβή που εισέπραξε, αλλά και τη φορολογική δήλωση των εισοδημάτων του 1999.

Ο κ. Μητρόπουλος δεν είναι ο μόνος υποκριτής στην κοινωνία μας. Είναι ένας από τους πολλούς. Και όσο εμείς, οι πολίτες, δεν καταδικάζουμε αυτές τις συμπεριφορές, δε δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε ή να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο. Επειδή απλά, δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό το καλύτερο αύριο.

Ο κ. Μητρόπουλος θα πρέπει να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Και εάν δεν το κάνει ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να τον αποβάλει από την κοινοβουλευτική του ομάδα.


ΥΓ: Το έτος 2005, ο Jared Diamond, στο αξιόλογο βιβλίο του Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed” (ελληνικός τίτλος: “Κατάρρευση - Πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν” αναλύει ιστορικά παραδείγματα κοινωνιών που είτε κατέρρευσαν, είτε μεγαλούργησαν και εξηγεί το πώς η κατάληξη μίας κοινωνίας, είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα των επιλογών των μελών τους.

Η ελληνική κοινωνία, έστω και μεσούσης της κρίσης της, έχει πολλά να διδαχθεί από το βιβλίο αυτό.

(Δείτε τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος)

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter