Αρχική | Ενημέρωση | Αυθημερόν απόδοση ΦΠΑ; Μα, κύριε Υφυπουργέ, γιατί θέλετε να εκτίθεστε;

Αυθημερόν απόδοση ΦΠΑ; Μα, κύριε Υφυπουργέ, γιατί θέλετε να εκτίθεστε;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυθημερόν απόδοση ΦΠΑ; Μα, κύριε Υφυπουργέ, γιατί θέλετε να εκτίθεστε;

Το Ελληνικό Δημόσιο, θα εισπράττει τον ΦΠΑ των συναλλαγών, την ίδια μέρα της συναλλαγής. Από όλους!
Αυτό ανακοίνωσε, μέσω των Κυριακάτικων εφημερίδων, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης, δίνοντας παράλληλα βασικές πληροφορίες για το μηχανισμό που κατασκευάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου για το σκοπό αυτό.

Πολύ φοβούμαστε όμως ότι ο κ. Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του, για μία ακόμη φορά, δεν έχουν αντιληφθεί σωστά το πρόβλημα και επιχειρούν με λάθος λύσεις.
Ο λόγος για τον οποίον το 40% των υπόχρεων σε περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν τις υποβάλουν και ο λόγος για τον οποίο, μεγάλο ποσοστό -ακόμη και απ’ αυτούς που υποβάλουν δήλωση- δεν τον εξοφλούν, δεν είναι η έλλειψη συστημάτων, αλλά η έλλειψη χρημάτων.

Κύριε Μαυραγάνη, και επειδή το είπατε, νομίζετε πως έτσι θα γίνει; Κύριε Μαυραγάνη, οι πολιτικές σας έχουν σκοτώσει και έχουν στεγνώσει την αγορά. Πώς θα πάρετε, απ’ ευθείας από το λογαριασμό του μικροεπαγγελματία, το ποσό του ΦΠΑ, την επόμενη μέρα; Πώς θα πάρετε χρήματα από έναν άδειο λογαριασμό; Φοβούμαστε ότι θα εκτεθείτε. Η απόγνωση στην οποία βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες, τους οδηγεί στο να προτιμούν να παρανομήσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται, παρά να στερήσουν το μισθό από τους εργαζόμενούς τους, ή τις οικογένειές τους από τα βασικά για να ζήσουν.
Άλλωστε, με ποιά λογική θα ζητήσετε από κάποιον να σας εξοφλήσει τον ΦΠΑ, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις τον εισπράττουν -στην καλύτερη περίπτωση- μετά από έναν ή δύο μήνες; Θα τις αναγκάσετε να βρουν νέα κεφάλαια κίνησης; Από πού; Ή θα τις οδηγήσετε και αυτές στο κλείσιμο;
Και στην περίπτωση που μία εταιρία έχει πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ από προηγούμενες συναλλαγές; Τί θα κάνετε; Θα την αναγκάζετε να σας πληρώσει και θα περιμένει από τις υπηρεσίες σας να της επιστρέψουν τα οφειλόμενα; Πιστεύετε κύριε Υφυπουργέ ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ένα τόσο καλό όνομα και φήμη, σαν συναλλασσόμενος; Εσείς θα το εμπιστευόσασταν;

Πρώτα να φερθείτε εσείς συνεπής. Και δεν αναφέρομαι στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Αναφέρομαι στα του υπουργείου σας. Ξοφλήστε εσείς πρώτα τα οφειλόμενα στους προμηθευτές σας. Ξοφλήστε εσείς πρώτα τα οφειλόμενα στους φορολογούμενους. Ξοφλήστε εσείς πρώτα τον ΦΠΑ που οφείλετε. Απλοποιήστε τη φορολογική νομοθεσία και πάψτε να αλλάζετε τους κανόνες κάθε μήνα. Και αφήστε την αγορά να λειτουργήσει κανονικά. Όσο μπορεί τουλάχιστον μέσα σ’ αυτή την κρίση.

Η εμμονή σε λανθασμένες πρακτικές κύριε Υφυπουργέ, οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Δεν το είδατε στην υπόθεση του πετρελαίου θέρμανσης; Με την πρακτική που θέλετε να εφαρμόσετε, ξέρετε τί θα πετύχετε; Απλά, θα δώσετε ακόμη ένα -σοβαρό κίνητρο- σε πολλές επιχειρήσεις να μην εκδίδουν αποδείξεις. Άλλωστε, η πρακτική της σύνδεσης των ταμιακών μηχανών με το σύστημα Taxis, δε θεραπεύει το πρόβλημα της μη έκδοσης αποδείξεων. Θα το επιτείνει όμως.

Όταν κάπου υπάρχει ένα πρόβλημα, πρέπει να κοιτάμε τα αίτια που το προκάλεσαν. Η λάθος αντιμετώπισή του, απλά θα το επιδεινώσει. Και στην περίπτωση των -ήδη αναιμικών εισπράξεων από τον ΦΠΑ, θα τις περιορίσει ακόμη περισσότερο. Και τελικά, καταλήγουμε να κυνηγάμε την ουρά μας.

 

ΥΓ: Σε άρθρο μας την επόμενη βδομάδα, θα επανέλθουμε με πρότασή μας, όχι για το πώς θα εισπράττει ο κ. Μαυραγάνης αυθημερόν τον ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Αυτό δε γίνεται. Αλλά γαι το πώς, θα μπορέσει το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει τις εταιρίες στην απλοποίηση των δαιδαλωδών διαδικασιών που σήμερα τις υποβάλλει (με τεράστιο οικονομικό κόστος γι’ αυτές), αλλά και το ίδιο το Υπουργείο του, για καλύτερο έλεγχο των επιχειρήσεων και μείωση των δικών του διαδικασιών (που έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος για μας). Λύσεις υπάρχουν. Η πολιτική βούληση υπάρχει; Στην “μάχη” (προφανώς περιπαικτικός όρος) κατά της φοροδιαφυγής, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει. Το κομματικό Κράτος, ακόμη εξυπηρετείται από την πελατεία του.

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter