Αρχική | Ενημέρωση | Η άμεση παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη θα ενδυναμώσει τη φωνή και την πολιτική θέση της Κύπρου

Η άμεση παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη θα ενδυναμώσει τη φωνή και την πολιτική θέση της Κύπρου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η άμεση παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη θα ενδυναμώσει τη φωνή και την πολιτική θέση της Κύπρου

“Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να δεσμευθώ. Και δεσμεύομαι προς τους Κύπριους συμπατριώτες μου, αλλά και τους ξένους επενδυτές. Και ταυτόχρονα να στείλω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικό: Δεν πρόκειται -και το υπογραμμίζω- ο Νίκος Αναστασιάδης, να υπογράψει το όποιο Μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων.”

(Δείτε το βίντεο της δήλωσης  -  Δείτε άρθρο κυπριακού ΜΜΕ για τη δήλωση)

Η δήλωση αυτή έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 2013, μόλις 5 μέρες πριν από τις Προεδρικές εκλογές. Ο κ. Αναστασιάδης εξελέγη Πρόεδρος της Κύπρου. Σε λιγότερο από 20 μέρες αθέτησε το λόγο του και δεν τήρησε την υπόσχεσή του.

Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να παραιτηθεί άμεσα. Είναι ζήτημα τιμής για έναν έντιμο λαό. Είναι ζήτημα διάσωσης της τιμής της Κύπρου και ίσως και ολόκληρης της νότιας Ευρώπης.

Δεν μέμφομαι απαραίτητα το μέτρο του "κουρέματος" των καταθέσεων. Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια πράξη, από μόνη της, φέρει εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, αλλά και το φόβο μετάδοσής της και σε άλλες “προβληματικές” χώρες της νοτίου Ευρώπης, η ορθότητα ή όχι αυτού του μέτρου, μένει να κριθεί μέσα στο χρόνο.

Μέμφομαι όμως τη στάση του πολιτικού. Ο κ. Αναστασιάδης, είτε υπήρξε ανεπαρκής ώστε να προβλέψει ότι το “κούρεμα” θα ήταν αναπόφευκτο, είτε είναι ασυνεπής. Εφ' όσον συνέβη κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ότι δε θα δεχόταν να συμβεί, ο μόνος δρόμος που του απομένει, είναι αυτός της παραίτησης. Και δεν έχει καμία σημασία ότι δεν έχει ακόμη κλείσει ένα μήνα στην Προεδρία της Κύπρου. Η αξιοπιστία και η τιμή δεν επιμετρώνται με τη χρονική προϋπηρεσία.

Η παραίτηση του κ. Αναστασιάδη, πέραν του ότι θα περιέσωζε τη δική του τιμή, αλλά και την τιμή του κόμματός του, θα μπορέσει να περισώσει την τιμή της χώρας του. Και παράλληλα θα ενδυναμώσει σημαντικά το πολιτικό σύστημα, καθώς επίσης και τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου.

Με δεδομένη τη ζημιά που θα υποστεί η οικονομία της Κύπρου από την αναταραχή του τραπεζικού της συστήματος, είναι σαφές ότι, οι δοσοληψίες με τη δική της “τρόικα”, θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη. Εάν ο κ. Αναστασιάδης δεν παραιτηθεί, η Κύπρος θα κινδυνεύσει να χάσει ένα ακόμη τμήμα της εθνικής της ανεξαρτησίας, όπως το έχασε και η Ελλάδα.

Η παραίτηση του κ. Αναστασιάδη, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο Βερολίνο, αλλά και σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης. Και θα αποτελέσει ένα μήνυμα ελπίδας και αντίστασης για τους λαούς που σήμερα ολισθαίνουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter