Αρχική | Άρθρα | Η αδυναμία πτώσης των τιμών και η κοντόφθαλμη οπτική της Κυβέρνησης

Η αδυναμία πτώσης των τιμών και η κοντόφθαλμη οπτική της Κυβέρνησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αδυναμία πτώσης των τιμών και η κοντόφθαλμη οπτική της Κυβέρνησης

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς, πανηγυρίζει επειδή οι τιμές στην κατηγορία των προϊόντων διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, σημείωσαν μείωση κατά 0,54% μέσα στο 2012!
Ξεχνάει φαίνεται ο κ. Σκορδάς ότι, το 2012 ήταν ο 5ος χρόνος ύφεσης και ότι η σωρευτική πτώση του ΑΕΠ, κατά το διάστημα αυτό, ενδεχόμενα να ξεπερνά και το 19%! Αλλά και πάλι, παρά την πτώση των τιμών για την οποία θριαμβολογεί ο κ. Σκορδάς, σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπως τα γαλακτοκομικά, τα κρέατα και τα ψάρια, υπήρξαν αυξήσεις οι οποίες οφείλονται, σύμφωνα με τον κ. Υφυπουργό, σε “ιδιαίτερα κλαδικούς λόγους και επί μέρους αύξηση στο κόστος παραγωγής”.


Τί είναι όμως αυτοί οι “ιδιαίτερα κλαδικοί λόγοι” που εμποδίζουν τις τιμές να υποχωρήσουν; Η λογική, αλλά και η οικονομική επιστήμη λένε ότι, όταν σε μία αγορά υποχωρεί το εισόδημα, οι τιμές υποχωρούν και αυτές. Κυρίως οι τιμές των βασικών προϊόντων, στα οποία αντικατοπτρίζεται σχεδόν άμεσα η οποιαδήποτε μεταβολή του εισοδήματος.

Τί συμβαίνει; Δε συμβαίνει κάτι που δε γνωρίζουμε! Η ελληνική αγορά έχει διαρθρωτικές ανωμαλίες και δυσλειτουργίες οι οποίες εμποδίζουν την κανονική λειτουργία της.
Όμως, περνούν δεκαετίες, αλλάζουν οι Κυβερνήσεις, αλλάζουν οι γενιές των πολιτών και εξακολουθούμε να ακούμε τα ίδια και τα ίδια.

Γιατί δε μπορούν οι ελληνικές Κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν αυτές τις “διαρθρωτικές ανωμαλίες”; Πόσο ισχυρά είναι πια αυτά τα καρτέλ και τα συμφέροντα κάποιων ομάδων, με τα οποία δε μπορούν να τα βάλουν οι Κυβερνήσεις; Ακούγεται σαν αστείο, έτσι δεν είναι; Οι Κυβερνήσεις που έχουν τη δύναμη να περνούν νόμους με χαράτσια και που απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους ότι θα τους κόψουν το ρεύμα, αδυνατούν να τα βάλουν με μία δράκα εταιριών ή με μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που συντηρούν αυτά τα κυκλώματα;

Έχει καταλάβει άραγε ο κ. Σκορδάς ότι αυτοί οι “ιδιαίτερα κλαδικοί λόγοι” στην ουσία έρχονται να πριονίσουν το κλαδί που κάθεται ο ίδιος, αλλά και όλη η Κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος;

Να το δούμε πιο απλά; Αν η Κυβέρνηση κατόρθωνε να εξυγιάνει την αγορά και τους “ιδιαίτερα κλαδικούς λόγους”, οι τιμές θα ήταν πιο ελαστικές. Και σήμερα θα είχαν και αυτές βυθιστεί, όπως βυθίστηκαν οι μισθοί και τα εισοδήματα των πολιτών.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι, σε μία αγορά που θα λειτουργούσε πιο ανταγωνιστικά, μέσα στο 2012, θα μπορούσε μία μέση οικογένεια να γλυτώσει έστω 50 ευρώ το μήνα;
Δε μπορεί να καταλάβει ο κ. Σκορδάς ότι, αυτά τα 50 ευρώ θα ήταν χρήματα που θα έμεναν στο πουγγί της οικογένειας; Και ότι η πίεση που θα δεχόταν η Κυβέρνηση από τους πολίτες θα ήταν μικρότερη;
Δεν τον ενδιαφέρει τόσο τον πολίτη εάν αυτά τα 50 ευρώ του τα παίρνει μία πολυεθνική στο σούπερ μάρκετ μέσα από κόλπα υπερτιμολογήσεων, τριγωνικών συναλλαγών ή “transfer pricing”, ή εάν του τα πέρνει ο κ. Στουρνάρας μέσω των αυξημένων φόρων. Τον πολίτη τον νοιάζει ότι κάποιος του κλέβει (γιατί περί αυτού πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις) 50 ευρώ το μήνα.

Δηλαδή, εάν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης κατορθώσουν να υποτάξουν αυτό το “τέρας” των “διαρθρωτικών δυσλειτουργιών” της αγοράς, θα μπορέσουν να κάνουν κάτι, που ο κ. Στουρνάρας δε θα μπορέσει για πολλά χρόνια να το κάνει, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων: να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη.

Ας το κάνουν επιτέλους! Ας ξεμπερδεύουν με τα καρτέλ και τις διάφορες ομάδες συμφερόντων που λυμαίνονται την αγορά! Και εάν δεν τους ενδιαφέρει να το κάνουν για τους πολίτες, ας το κάνουν για τους εαυτούς τους και τις καρέκλες τους!

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter