Αρχική | Σκέψεις | Ο αντικαπνιστικός νόμος, ο μιθριδατισμός και ο πολιτικαντισμός του Μπουτάρη (σκέψεις 10/2/2014)

Ο αντικαπνιστικός νόμος, ο μιθριδατισμός και ο πολιτικαντισμός του Μπουτάρη (σκέψεις 10/2/2014)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο αντικαπνιστικός νόμος, ο μιθριδατισμός και ο πολιτικαντισμός του Μπουτάρη (σκέψεις 10/2/2014)

Όταν τον Μάιο του 2010 δημοσιεύτηκαν οι όροι του πρώτου ελληνικού μνημονίου, ένας αναγνώστης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, σημείωνε στο χώρο σχολιασμού των αναγνωστών: “Η Ελλάδα, δε μπόρεσε να εφαρμόσει έναν απλό αντικαπνιστικό νόμο. Πιστεύει κάποιος ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει όλα αυτά τα ανατρεπτικά που αναφέρονται στο μνημόνιο; Θα αποτύχει παταγωδώς!”.
Πόσο δίκιο είχε αυτό το “αμερικανάκι”... Πόσο πολύ μας ήξερε... Και βέβαια, αποδείχθηκε ότι σωστά τα έλεγε.
Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, η Ελλάδα δε θα μπορέσει να λύσει τα βαθιά χρηματοοικονομικά της προβλήματα και δε θα μπορέσει να εκσυγχρονήσει την οικονομία ή τη δημόσια διοίκησή της, πριν μπορέσει να πετύχει κάποια απλά και στοιχειώδη: Να εφαρμόσει έναν απλό αντικαπνιστικό νόμο (όπως εφαρμόστηκε σε ΟΛΑ τα κράτη που επιβλήθηκε). Να λύσει το πρόβλημα του παράνομου παρκαρίσματος. Να σέβεται τα δικαιώματα των αναπήρων. Ή ακόμη πιο απλά, να αντιμετωπίζει με πολιτισμό τα αδέσποτα ζώα της.
Και αν αυτά σας φαίνονται άσχετα με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας, σας καλώ να το σκεφθείτε λίγο καλύτερα. Η αρρωστημένη νοοτροπία που καταλήγει να διαλύει το κράτος μας, έχει τις βάσεις της στον εθισμό και στην ανοχή σε (φαινομενικά) μικρές και άκακες παρανομίες. Ο σταδιακός “μιθριδατισμός” στον οποίον μας υποβάλλουν όλα αυτά τα “μικρά”, έχει σαν κατάληξη τη φυσιολογική αποδοχή από τους πολίτες ακόμη και των μεγαλύτερων εγκλημάτων κατά τους κράτους και της κοινωνίας μας.
Ο κύριος Μπουτάρης, εκπλήσσει με την παλαιοκομματική νοοτροπία που εκφράζει. Μπήκε βαθιά στο ρόλο του πολιτικού. Πολύ φοβάμαι ότι, δε μπορεί πια να είναι αυτό που μας υποσχέθηκε ότι θα είναι. Πάει κι αυτός. Κρίμα.

(Με αφορμή άρθρο που αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Μπουτάρη: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=566233 )

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter