Αρχική | Σκέψεις | Πρωτογενές πλεόνασμα - Έξοδος στις αγορές: Ποιά είναι η πραγματική τους έννοια; (σκέψεις 12/4/2014)

Πρωτογενές πλεόνασμα - Έξοδος στις αγορές: Ποιά είναι η πραγματική τους έννοια; (σκέψεις 12/4/2014)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καθώς η σκόνη των γεγονότων κατακάθεται, μπορούμε πλέον να τα δούμε πιο καθαρά. Και μπορούμε να ξεχωρίσουμε το προς τα πού βρίσκεται η αλήθεια.
Μπορούμε, ως χώρα, να λέμε ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, όταν αυτό μπορεί να επαναλαμβάνεται διαρκώς, υπό κανονικές συνθήκες. Δηλαδή όταν, η φορολογία είναι κανονική και δεν επηρεάζεται από τις “έκτακτες δημοσιονομικές συνθήκες”, όταν το Κράτος εξοφλεί όλες τις υποχρεώσεις του και όταν όλοι οι τομείς της δημόσιας διοίκησης λειτουργούν κανονικά και όχι έκτακτα. Δηλαδή, όταν υπάρχουν οι συνθήκες για την κανονική και διαρκή επανάληψη αυτού του φαινομένου.
Με την ίδια λογική, μπορούμε να λέμε ότι “μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές”, όταν μπορούμε να απευθυνόμαστε στις αγορές για χρηματοδότηση, σε τακτικά διαστήματα, με κανονικές διαδικασίες και κανονικά επιτόκια.
Το πρώτο (κανονικά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα), κάποια στιγμή θα το πετύχουμε, αφού το Κράτος, έστω και με καθυστέρηση, απομακρύνεται από πολλές υπορβολές του παρελθόντος.
Για το δεύτερο, απέχουμε ακόμη πάρα πολύ.
Η Ελλάδα, έχει κάνει βήματα προόδου. Αλίμονο εάν δεν είχε κάνει. Όμως, δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ. Κυρίως, δεν έχει αλλάξει η νοοτροπία των εκάστοτε κυβερνώντων. Σε πολλά σημεία. Ένα απ' αυτά είναι η τάση τους να υπερβάλλουν και να παραπληροφορούν. Στη συγκεκριμένη, τρέχουσα, περίπτωση, ο Σαμαράς εξακολουθεί να πολιτεύεται ψέματα που θυμίζουν σε όλους μας τις καραμανλικές ανοησίες της “ισχυρής οικονομίας”, του “θωρακισμένου τραπεζικού συστήματος” και τόσων άλλων ψεμάτων που τελικά κατέληξαν τόσο καταστροφικά για τη χώρα, αλλά και τους ίδιους.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μάθουν να μιλούν την αλήθεια. Και να νοιάζονται για το μακροχρόνιο καλό της χώρας και όχι μόνον για τις επόμενες εκλογές, ή για το διάστημα που αυτοί θα παραμένουν (με τη βοήθεια του ψέματος) στην εξουσία.
Και ο λαός, θα πρέπει να μάθει να ακούει αυτές τις αλήθειες, που συχνά μπορεί να είναι σκληρές. Θα πρέπει να μάθει να τις αποδέχεται και να επιβραβεύει αυτούς που έχουν το θάρρος να τις πουν.

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter