Αρχική | Άρθρα | Ο εξωτερικός δανεισμός παραμένει πόρος “τακτικός και αναπόφευκτος”

Ο εξωτερικός δανεισμός παραμένει πόρος “τακτικός και αναπόφευκτος”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο εξωτερικός δανεισμός παραμένει πόρος “τακτικός και αναπόφευκτος”

 

Η οικονομική ιστορία της Ελλάδας, είναι η ιστορία των δανείων της. Δάνεια για τον απελευθερωτικό της αγώνα. Δάνεια για τη συντήρηση των στρατευμάτων του Όθωνα. Δάνεια για τις επιστρατεύσεις του 19ου αιώνα. Δάνεια για τη διεξαγωγή των πολέμων. Δάνεια για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Δάνεια για τη συντήρηση του υπερφία­λου και αντιπαραγωγικού κράτους. Δάνεια για την εξυπηρέτηση των προηγούμενων δανείων. Πλήρης και παθολογικός εθισμός! Στο μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας της χώρας, τα δάνεια θεωρούνται σαν κάτι φυσιολογικό. Η χώρα ζούσε απ’ αυτά, τα προγραμμάτιζε και τα περίμενε. “Ο εξωτερικός δανεισμός κατάντησε πόρος τακτικός και αναπόφευκτος”, έλεγε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Καραπάνος λίγο πριν από την πτώχευση του 1893.

 

 

Η Ελλάδα, επανήλθε στις αγορές! Μα, αφού -όπως ισχυριζόταν ο κ. Στουρνάρας- δεν τα χρειαζόμασταν, τότε γιατί θέλαμε να τα δανειστούμε; Γιατί επιμέναμε να πετάξουμε εκατομμύρια ευρώ στο “άπατο πηγάδι” των τόκων και στα ταμεία των αναδόχων τραπεζών;

 

Τί είναι αυτό που λέει ο κ. Στουρνάρας (και το επαναλαμβάνει και ο κ. Βενιζέλος, ενδεχόμενα χωρίς να το πολυκαταλαβαίνει) για “εξομάλυνση της καμπύλης των επιτοκίων”; Για ποιά καμπύλη και για ποιά εξομάλυνση μιλάμε, σε μία χώρα που η ίδια (όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος) παραδέχεται ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο; Σε μια χώρα που περίμενε την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου, με την ελπίδα μήπως και η “εξοχοτάτη” πει κάτι για τη ρύθμιση του δυσθεώρητου χρέους μας;

 

 

Η χώρα δανείστηκε από τις αγορές το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 4,90%. Αυτό σημαίνει ότι, στα επόμενα 5 χρόνια, θα πληρώσει 742,5 εκατομμύρια σε τόκους. Και όλα αυτά γιατί; Για να μας δείξουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, το πόσο καλά διαχειρίστηκαν την ελληνική οικονομία! Και για να προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, εν όψει των εκλογών του Μαΐου!

 

Μα, είναι δυνατό, τέσσερα χρόνια μετά, αυτοί οι άνθρωποι, οι ίδιοι που έβαλαν την Ελλάδα στην κρίση, οι ίδιοι που διαχειρίστηκαν τόσο απαίσια και τόσο προδοτικά την κρίση και την αναδιάρθρωση του χρέους, να έχουν την ίδια ακριβώς νοοτροπία;

 

Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, ξεχνούν βέβαια να μας πουν πού θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο κ. Στουρνάρας λέει ότι δε χρειαζόμαστε. Ξεχνούν να μας πουν ότι με τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαΐου, τα οποία αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κοντά στο 70% της αξίας τους από τις διάφορες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που θα διακρατούσαν και τα οποία δεν κουρεύτηκαν μετά από την ακατανόητη (και προδοτική) στάση της τότε ελληνικής Κυβέρνησης (Φεβρουάριος 2012). Τα ομόλογα αυτά, αφού επί 3-4 χρόνια πληρώνουμε τους τόκους τους με βάση το ονομαστικό τους επιτόκιο (μεταξύ του 5,2% και του 6,2%) καλούμαστε τώρα να αποπληρώσουμε (στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις άλλες κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης) στο 100% της αξίας τους!

 


Η νοοτροπία των κυβερνητών μας παραμένει αναλλοίωτη. Τίποτα δε διδάχτηκαν από την κρίση και το τσάκισμα της κοινωνίας. Δεν το έχουν σε τίποτα να πετάξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, απλά και μόνον για να παραπλανήσουν τους πολίτες και να υφαρπάξουν την ψήφο τους.

 

Και τότε, θα ρωτήσει κάποιος, ποιός θα μας δανείσει για να αποπληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν; Παραβλέπουμε το γεγονός ότι, όπως παραδέχεται και ο κ. Στουρνάρας, το δημόσιο ταμείο έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει τα ομόλογα αυτά. Όμως, σε κάθε περίπτωση, τα ομόλογα αυτά δεν πρέπει να αποπληρωθούν στην πλήρη αξία τους! Για τα ομόλογα αυτά, θα πρέπει επιτέλους, η ελληνική Κυβέρνηση να βρει το θάρρος να διαπραγματευτεί το διακανονισμό τους, έστω και σήμερα, έστω και μετά τα χονδροειδέστατα λάθη της περιόδου 2010-2012.

 

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Κανείς δε θα μας λυπηθεί ως χώρα. Κανείς δε θα μας χαρίσει κάτι. Ό,τι πετύχουμε, θα το πετύχουμε μόνοι μας. Μόνον αφ’ ότου αποκτήσουμε μία ισχυρή οικονομία και μία κυβέρνηση που πραγματικά έχει καταλάβει τα αίτια της κρίσης και έχει αποφασίσει να κυβερνήσει πάνω σε μία άλλη λογική και με μία άλλη νοοτροπία.

 

 

(*) Κανείς δε μιλά για τη βόμβα που έρχεται κατά πάνω μας και η οποία θα “σκάσει” από το 2021 και μετά (δείτε σχετικό άρθρο). Πρόκειται για τους τόκους για το διακρατικό χρέος, τους οποίους σήμερα δεν πληρώνουμε, λόγω της ισχύουσας 10ετούς περιόδου χάριτος. Οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ 45 και 60 δισεκατομμυρίων και οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν από το 2021 και μετά. Όμως, γιατί να ενδιαφερθούν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το τί θα γίνει μετά το 2021;

 

 

 

 

 

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter