Αρχική | Ενημέρωση | Οι τραπεζίτες του Γαλατά

Οι τραπεζίτες του Γαλατά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τραπεζίτες του Γαλατά

"Οι τραπεζίτες του Γαλατά"
Ο τίτλος του νέου βιβλίου μου. Θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.
Αναφέρεται στην ιστορία μίας ομάδας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (ή καλύτερα, Ρωμιών) που, με τα κεφάλαια που κέρδισαν από το εμπόριο, δημιούργησαν τράπεζες στην περιοχή του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και δραστηριοποιήθηκαν στη χρηματοδότηση του οθωμανικού χρέους. Στη συνέχεια, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία χρεοκόπησε (1875) πολλοί απ' αυτούς κατέβηκαν στην Ελλάδα και δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορες επιχειρηματικές δράσεις, αλλά κυρίως στη χρηματοδότηση των ελληνικών δανείων της περιόδου 1881-1893. Ώσπου χρεοκόπησε και η Ελλάδα.
Πολλοί απ' αυτούς είναι γνωστοί σαν "ευεργέτες". Συγγρός, Ζαρίφης, Βλαστός, Σκουλούδης, είναι μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Σκέφτονταν και ενεργούσαν σαν Έλληνες ή σαν Ρωμιοί; Ποιά η δράση τους; Ωφέλησαν ή έβλαψαν το Οθωμανικό κράτος; Ωφέλησαν ή έβλαψαν την Ελλάδα;
Και ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν ομοιότητες στις πρακτικές δανεισμού από τις "αγορές" εκείνης της περιόδου με το σήμερα; Μπορούμε εμείς, σήμερα, να διδαχθούμε από τις ομοιότητες αυτές; Και τελικά, πώς μπορούμε, εμείς οι πολίτες, να διεκδικήσουμε μία καλύτερη διοίκηση του κράτους μας και των οικονομικών του;
Και τελικά, ισχύει η ρήση του Σολωμού: "Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές";
Θα είναι ένα βιβλίο με πολύ και όμορφο χρώμα, με πολλές ιστορικές (και για πολλούς άγνωστες) αλήθειες και πολύ, πάρα πολύ προβληματισμό.

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter