Αρχική | Δράσεις | Λογιστικός Έλεγχος του Χρέους: Θέμα “καυτό” που πουλάει και φοριέται πάντα!

Λογιστικός Έλεγχος του Χρέους: Θέμα “καυτό” που πουλάει και φοριέται πάντα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λογιστικός Έλεγχος του Χρέους: Θέμα “καυτό” που πουλάει και φοριέται πάντα!

 Οι πολιτικοί έχουν ασθενική μνήμη. Συχνά δε θυμούνται τί έχουν πει ή τί έχουν κάνει. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή, πολλές φορές, δεν πολυπιστεύουν αυτά που λένε ή που κάνουν.

Επίσης, έχουν την τάση να υποτιμούν τους άλλους. Συχνά τους θεωρούν βλάκες, ενώ αντίθετα, πάντα θεωρούν τους εαυτούς τους ως “αυθεντίες”. Η ιατρική έχει ονομάσει το "σύμπλεγμα του Ιεχωβά” ως την “ασθένεια των πολιτικών”. Μόνον αυτοί γνωρίζουν. Δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, πέρα από τη δική τους.

Χθες είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω -για ακόμη μία φορά- αυτά τα χαρακτηριστικά των πολιτικών. Παραβρέθηκα σε μία εκδήλωση με θέμα “το λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους”. Ομιλητές ήταν ο κ. Λεωνίδας Βατικιώτης, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, η κα Σοφία Σακοράφα, ο κ. Σπύρος Μαρκέτος και ο βέλγος ακτιβιστής Eric Toussaint. Όλοι, πλην του κ. Toussaint είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Όλως τυχαίως βέβαια, αλλά έτσι είναι.

Ο κ. Βατικιώτης είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το χρέος. Πραγματικά ενδιαφέροντα, δείχνοντας ότι κατέχει το θέμα. Ο κ. Κατρούγκαλος ήταν πιο γενικός και αναφέρθηκε στα χιλιοαναφερμένα περί επαχθούς, ειδεχθούς, επονείδιστου, παρανόμου κλπ κλπ χρέους. Η κα Σακοράφα εξήγησε ποιά θα πρέπει να είναι τα συμπεράσματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που θα σχηματιστεί μετά από τη συνάντηση. Ο κ. Μαρκέτος ήταν εκτός θέματος και μίλησε για το πρόβλημα και το χρέος της Ουκρανίας. Ο κ. Toussaint μίλησε για το τί έκαναν στον Ισημερινό, για το ποιοί ήταν οι όροι της Συνθήκης του Λονδίνου του 1953 και το τί κατά την άποψή του θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα στην περίπτωσή της.

Στο λίγο χρόνο που δόθηκε για διάλογο, πήρα το λόγο και υπενθύμισα στο έγκριτο πάνελ ότι, πριν από ακριβώς 3 χρόνια, από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2011 (σύμπτωση όμως κι' αυτή!) είχε γίνει ένα διεθνές τριήμερο Συνέδριο στη Νομική, με το ίδιο ακριβώς θέμα: Τη δημιουργία μίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, στην οποία παρευρέθηκαν και μίλησαν και οι τέσσερις υποψήφιοι της χθεσινής εκδήλωσης. Και ότι, λίγες μέρες μετά, περισσότεροι από 100 εθελοντές μαζευτήκαμε σε μία αίθουσα του Πολυτεχνείου, όπου και συστήσαμε την Επιτροπή (αυτή για την οποία η κα Σακοράφα αναφέρει στο βιογραφικό της ότι είναι “ιδρυτικό μέλος” και την οποία θέλει να ...ξανασυστήσει), η οποία μάλιστα είχε και 17 ή 27 υποεπιτροπές. Δε θυμάμαι τον ακριβή αριθμό. Όμως, τόσο βαθύς και ενδελεχής θα έπρεπε να είναι ο έλεγχος του χρέους, ώστε να υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι επαχθές, ειδεχθές, επονείδιστο κλπ κλπ.

Και παρατήσαμε τις δουλειές μας (τότε ακόμη υπήρχε λίγη δουλειά) και αρχίσαμε να συνεδριάζουμε. Καθώς τέθηκα επικεφαλής της “Επιτροπής Τεκμηρίωσης” του χρέους (δηλαδή, πόσα δανειστήκαμε, πόσα πληρώσαμε και πόσα χρωστούσαμε ακόμη), πολλές φορές συνεδριάσαμε στο γραφείο μου. Την ίδια εποχή, στήσαμε και κιόσκι στην πλατεία Συντάγματος (τότε, το καλοκαίρι του 2011, με τον ξεσηκωμό στην πλατεία) και μαζεύαμε και υπογραφές.

Θυμάμαι εθελοντές που έρχονταν από την Κρήτη ή τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στις 3ωρες ή 4ωρες συνεδριάσεις. Άνεργα άτομα και με οικογένειες. Πολλές φορές χρειαστήκαμε κατεύθυνση και επιβεβαίωση του εάν η δουλειά μας ήταν στο σωστό δρόμο. Όμως, κανείς από τους τέσσερις σημερινούς υποψήφιους δεν ήρθε ποτέ. Κανείς. Μάλιστα, όταν κάποτε διαμαρτυρηθήκαμε στον κ. Βατικιώτη για τη συνεχή απουσία του (ας σημειωθεί ότι ο κ. Βατικιώτης έθετε σαν χρόνο περαίωσης του έργου της Επιτροπής, τα μέσα Σεπτεμβρίου 2011 και για το λόγο αυτό, πολλοί ανατρέψαμε το πρόγραμμα των διακοπών μας, όμως δε μας πείραζε), αυτός μας εξήγησε ότι είναι πολυάσχολος και ότι, θα μπορούσαμε να συνεδριάσουμε σε ένα ...κάμπινγκ στη Σύρο, όπου θα βρισκόταν στα μέσα Ιουλίου!

Όμως, όλο αυτό το διάστημα, μαθαίναμε νέα τους. Από τα ΜΜΕ και το ίντερνετ μαθαίναμε για τις ομιλίες τους στις πλατείες, για τις εξορμήσεις τους στην επαρχία και τους βλέπαμε στα τηλεοπτικά παράθυρα να λένε, καμαρωτοί – καμαρωτοί, για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που συνέστησαν και η οποία θα έδινε την πολυπόθητη λύση για την Ελλάδα.

Δε λέω. Να προβληθούν, γιατί να μην προβληθούν; Όμως, να δουλέψουν και λίγο. Είχαν την αρχική ιδέα. Και γι' αυτό τους συγχαίρουμε. Και πέτυχαν να κινητοποιήσουν κάποιους πολίτες -μεταξύ αυτών και μένα. Όμως, στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί, δεν πάτησαν το πόδι τους ούτε σε μία συνεδρίαση και η αδιαφορία τους συνετέλεσε στο να ατονήσει και να πεθάνει αυτή η κίνηση. Ούτε και έκαναν κάποια πολιτική πράξη ή πράξη πολιτικού ή κοινωνικού ακτιβισμού για το χρέος, όλα αυτά τα χρόνια που παίχθηκε σε βάρος της πατρίδας μας ένα απίθανα βρόμικο παιχνίδι. Γι' αυτούς, η ΕΛΕ ήταν ένα μέσο προβολής. Για την κοινωνία ίσως να ήταν μία (απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις) “βαλβίδα εκτόνωσης” της πίεσης, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει το σύστημα. Ποιος ξέρει...

Βεβαίως, η Επιτροπή αρχικά φυλλορρόησε και στη συνέχεια διαλύθηκε. Λογικό ήταν. Άκουσα και πάλι γι' αυτήν, πριν από μερικές μέρες, με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση. Λογικό ήταν πάλι. Έρχονται εκλογές. Και οι “αγωνιστές” του 2011, είναι σήμερα υποψήφιοι ευρωβουλευτές...

 

Για μένα, μετά τη χθεσινή εκδήλωση, η λέξη “ανερυθρίαστος” πήρε άλλη έννοια. Προσωπικά, δεν θα ψηφίσω κανέναν απ' αυτούς. Θα αναζητήσω να βρω πολιτικούς που θυμούνται καλύτερα, που δεν είναι αλάνθαστοι και που, όταν κάνουν λάθος, δε βγάζουν γλώσσα, αλλά κοκκινίζουν και ζητούν συγνώμη. Πολιτικούς που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική.

 

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter