Αρχική | Άρθρα | ΟΑΕΕ: Νομοτελειακά οδηγείται στη διάλυση – Να αντικατασταθεί άμεσα από ένα σύστημα ανταποδοτικής ασφάλισης

ΟΑΕΕ: Νομοτελειακά οδηγείται στη διάλυση – Να αντικατασταθεί άμεσα από ένα σύστημα ανταποδοτικής ασφάλισης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΑΕΕ: Νομοτελειακά οδηγείται στη διάλυση – Να αντικατασταθεί άμεσα από ένα σύστημα ανταποδοτικής ασφάλισης

Αναδημοσίευση από το site των "Ελλήνων Φορολογουμένων"


Η λειτουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπως έχει σήμερα, είναι απολύτως ξεπερασμένη. Η διατήρησή του, και μάλιστα με τον τρόπο που επιχειρεί η Κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα τους ασφαλισμένους, θα προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές εντάσεις και θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στη λειτουργία της οικονομίας.


Ο ΟΑΕΕ, ιδρύθηκε το 2005 και λειτούργησε το 2007, μετά από την ενοποίηση των καταργηθέντων Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ. Στον ΟΑΕΕ ασφαλίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές.

Η λειτουργία του ΟΑΕΕ βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στο μοντέλο του ΤΕΒΕ, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο ταμείο από αυτά που ενοποιήθηκαν. Όμως, το μοντέλο αυτό ήταν λανθασμένο. Είχε δημιουργηθεί στη βάση μίας οικονομίας που αναπτύσσονταν σε μέγεθος, όσο και σε αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών. Όμως, όταν η ανάπτυξη κάποια στιγμή σταματούσε -όπως και σταμάτησε- ή όταν θα μειώνονταν ο αριθμός των ασφαλισμένων -όπως και μειώθηκε- ή ακόμη, όταν οι ασφαλισμένοι θα συναντούσαν δυσκολίες στην πληρωμή των εισφορών -όπως και συνάντησαν- η κατάρρευση του Ταμείου θα ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα -όπως και θα γίνει.


Ο ΟΑΕΕ, αντί να διατηρήσει τον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, με βάση τη φιλοσοφία με την οποία ξεκίνησε,
κατέληξε να λειτουργεί σαν ένα αναδιανεμητικό σύστημα. Δηλαδή, οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων καλύπτουν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Αυτό είναι τραγικό. Και σε συνδυασμό με τα διάφορα άλλα προβλήματα που προκάλεσαν η ενοποίηση των ταμείων, η κακή λειτουργία και διαχείριση και η καταστροφή των αποθεματικών του στο “κούρεμα” των ομολόγων την άνοιξη του 2012 (βασικός υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο τότε υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος), δεν απομένει καμία άλλη λύση, εκτός από την κατάργησή του και την αντικατάστασή του από ένα δίκαιο και απόλυτα ανταποδοτικό σύστημα ασφάλισης.

Υποστηρίζουμε ότι ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επειδή:

- Η σημερινή λειτουργία του είναι παράνομη. Εισπράττει εισφορές που δεν προβλέπονται από το νόμο με βάση τον οποίο ιδρύθηκε. Πιο συγκεκριμένα, οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, προβλέπονται στο άρθρο 5 του ΠΔ 258/2005 και όπως αυτό τροποποιήθηκε μεταγενέστερα. Οι εισφορές έπρεπε πάντοτε να είναι συνάρτηση του ΑΕΠ. Με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ υπολογίζονται και οι καταβαλλόμενες συντάξεις. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος ανήκει στην 5η ασφαλιστική κλάση, σύμφωνα με το νόμο και την εξέλιξη του ΑΕΠ, θα έπρεπε να καταβάλλει μηνιαία εισφορά € 262. Όμως, σήμερα καταβάλλει € 387. Δηλαδή, έχει υπάρξει μία παράλογη και παράνομη αύξηση. Παράλληλα, μειώθηκαν υπερβολικά οι συντάξεις και πλέον δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όσα ορίζουν οι νόμοι.

Βεβαίως, στη λειτουργία του ΟΑΕΕ υπάρχει μία σωρεία παρανομιών. Είναι βέβαιο ότι, όταν διάφοροι φορείς ή ασφαλισμένοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη (και αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται), κάποιο δικαστήριο θα τους δικαιώσει. Αλλά ακόμη και εάν δε βρεθεί ελληνικό δικαστήριο για να αποδώσει πραγματική Δικαιοσύνη (ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα η Δικαιοσύνη έχει πάψει να είναι πυλώνας της κοινωνίας και της Δημοκρατίας), θα υπάρξουν διεθνή δικαστήρια που θα αποδώσουν το Δίκαιο.

- Τα μεγέθη λειτουργίας του ΟΑΕΕ δεν είναι βιώσιμα. Ένα σύστημα που -έστω και από ανάγκη- έγινε αναδιανεμητικό, βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Αυτή η ισορροπία έχει χαθεί απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Πολύ δε περισσότερο σε ένα Ταμείο, του οποίου οι ασφαλισμένοι εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της οικονομίας. Η κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και της “μεσαίας τάξης”, οδηγεί στην καθημερινή επιδείνωση των οικονομικών του ΟΑΕΕ. Ήδη, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και το Ταμείο κρατιέται στη ζωή μέσα από τη βάρβαρη πολιτική της καταδίωξης (επειδή περί καταδίωξης πρόκειται) των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές προς αυτό.


-
Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και οι πρακτικές που το Ταμείο χρησιμοποιεί θα είναι και ο λόγος της κατάρρευσής του. Αυτό επειδή:

α) Οι οφειλέτες είναι πλέον πάρα πολλοί. Διάφορα άρθρα και ανακοινώσεις τους ανεβάζουν σε 8 στους 10 ασφαλισμένους. Κανένας -ούτε το Κράτος- δε μπορεί να τα βάλει με μία τόσο μεγάλη πλειοψηφία. Οι κυβερνώντες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι, δεν είναι δυνατό να είναι “δύστροποι” οι 8 στους 10 ασφαλισμένους. Και να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, ή μάλλον ότι το “σύστημα” αυτό έχει ολοκληρώσει την πορεία του στην ελληνική κοινωνία και ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί.


β)
Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί ο ΟΑΕΕ προς τους ασφαλισμένους του, ωθεί πολλούς απ' αυτούς στο να διακόψουν την εργασία τους, ή στο να εργάζονται στην “παραοικονομία”. Αλήθεια, γιατί να πληρώσει κάποιος; Σάμπως θα πάρει τη σύνταξη που του έχουν υποσχεθεί; Σάμπως δε χρωστάει παράλληλα σε άλλους δημόσιους φορείς; Ή, ακόμη πιο σημαντικό, έχει πλέον τα χρήματα για να πληρώσει;


γ)
Οι πρακτικές του ΟΑΕΕ και της Κυβέρνησης οδηγούν -με μαθηματική ακρίβεια- σε κοινωνική έκρηξη. Είναι πλέον θέμα μερικών μηνών. Όταν ο πολίτης πιέζεται από παντού (από την Εφορία, από τους Δήμους, από τα Ταμεία, από τις Τράπεζες κλπ), τότε, μαζί με τα ληξιπρόθεσμα ποσά, ανεβαίνει και η κοινωνική ένταση. Αλήθεια, αυτό δε μπορούν να το καταλάβουν οι κυβερνώντες ή οι εντολείς τους στην τρόικα;

 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει, άμεσα, να ανακοινώσει τη διάλυση του ΟΑΕΕ και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η πλήρης και εγγυημένη ανταποδοτικότητα. Ένα σύστημα το οποίο θα προβλέπει τριών ειδών εισφορές:

α) Εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υποχρεωτική για όλους.

β) Εισφορά για την “κοινωνική σύνταξη”, υποχρεωτική για όλους (σύνταξη που θα λαμβάνουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους όλοι οι πολίτες που εργάστηκαν για διάστημα 12 έτη ή περισσότερο).

γ) Εισφορά για τη “σύνταξη γήρατος”, προαιρετική τόσο σαν ασφάλιση, όσο και στο ύψος της. Η σύνταξη αυτή θα συμφωνείται είτε με έναν κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό, είτε με έναν ιδιωτικό και θα είναι πλήρως ανταποδοτική. Δηλαδή, ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει τον φορέα ασφάλισής του, το ποσό της σύνταξης που επιθυμεί και το χρόνο που θα ξεκινήσει να τη λαμβάνει. Θα μπορεί κάθε μέρα να γνωρίζει (και θα μπορεί να το ελέγχει μέσα από τον υπολογιστή του) τί δικαιούται και ποιά είναι η ασφαλιστική του κατάσταση. Είναι αυτονόητο ότι με τη μετάβαση στο νέο σύστημα θα αναγνωριστούν όλες οι εισφορές που έχουν πληρώσει έως σήμερα οι ασφαλισμένοι.


Αν η Κυβέρνηση συνεχίσει με την ατελέσφορη (και βάρβαρη) πολιτική της, η φυσιολογική εξέλιξη της σημερινής κατάστασης και πορείας του ασφαλιστικού συστήματος είναι
η σταδιακή περαιτέρω μείωση των συντάξεων έως κάποιο ποσό, πολύ χαμηλότερο απ' αυτό που βρίσκονται σήμερα. Όμως, πέραν από τη φτώχεια που θα προκαλέσει, τη μείωση της ενεργούς ζήτησης στην οικονομία και την κατάρρευση των οικονομικών αξιών, θα προκαλέσει και κοινωνική έκρηξη. Αλήθεια, αυτό δε μπορεί να το δει η Κυβέρνηση; Ή δεν τους νοιάζει, επειδή ούτως ή άλλως αυτοί δε θα βρίσκονται πια στην εξουσία;


Το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει σήμερα η Κυβέρνηση είναι η προετοιμασία του επόμενου ασφαλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος πλήρως ανταποδοτικού. Και η επεξεργασία των σεναρίων για το απαραίτητο μεταβατικό διάστημα. Όμως, δεν θα το κάνει. Επειδή είναι και ένοχη, αλλά και ανίκανη να δει μπροστά και να διαχειριστεί τα “δύσκολα”.


Το πολιτικό κόμμα
“Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” θα αγωνιστεί σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Και με “σημαία” του το ασφαλιστικό ζήτημα, το φορολογικό και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, θα πορευθεί μέχρι και τη Βουλή.

 

Δείτε το περίγραμμα των θέσεων του κόμματος για την κοινωνική ασφάλιση.

 

Το πολιτικό κόμμα “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014, από μέλη του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” και εκατοντάδες άλλους ενεργούς πολίτες απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδρυτής και προσωρινός (μέχρι την πραγματοποίηση του Συνεδρίου) Πρόεδρος του κόμματος είναι ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Σιάτρας. Οι θέσεις των “Ελλήνων Φορολογουμένων” επικεντρώνονται σε τέσσερις κυρίως τομείς: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.



Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter