Αρχική | Σκέψεις | Αγγλία - Σκωτία: Και έσονται εις κράτη δύο; (σκέψεις 9/9/2014)

Αγγλία - Σκωτία: Και έσονται εις κράτη δύο; (σκέψεις 9/9/2014)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αγγλία - Σκωτία: Και έσονται εις κράτη δύο; (σκέψεις 9/9/2014)

Πάντως, διαβάζοντας για λίγο τα περί της συνύπαρξης της Σκωτίας και της Αγγλίας από το 1707 (ουσιαστικά από το 1603) διαπιστώνει κανείς ότι όντως, στους Σκωτσέζους έχει δημιουργεί ένα παράπονο από μία αντιμετώπισή τους σαν "κατώτερους" και από την παραμέλησή τους από την (αγγλική) κεντρική διοίκηση.
Δεν υπήρξαν ουσιαστικοί λόγοι για την ένωσή τους πριν από 307 χρόνια, ενώ πολλοί ιστορικοί αναφέρουν και ότι υπήρξαν δωροδοκίες προς τους σκωτσέζους βουλευτές του 1707 (δούκες κλπ, όχι εκλεγμένοι βεβαίως).
Βρίσκω φυσιολογικό ότι σαν λαός θα θέλουν να δοκιμάσουν τη δική τους τύχη και το δικό τους εγχείρημα στο σημερινό κόσμο, παίρνοντας μάλιστα και το (πετυχημένο, παρά την πρόσφατη περιπέτεια που άλλωστε έχει τελειώσει) παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία επίσης αποχώρησε από την "Ένωση" του Ηνωμένου Βασιλείου, το 1922.
Δε μπορώ να γνωρίζω σε βάθος τις συνέπειες από μία απόσχιση της Σκωτίας. Όμως, μπορώ να καταλάβω τους λόγους που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.
Τέλος, είναι εντυπωσιακό πως κανείς, μα κανείς (ούτε καν οι Άγγλοι, αφήστε δε τους Αμερικανούς), δεν έδωσε μεγάλη σημασία στο δημοψήφισμα που ερχόταν. Και που ίσως μαζί του, έρθει μία αναστάτωση για το δυτικό κόσμο. Όμως, ακόμη και αν αυτό συμβεί, είναι κάτι που θα ξεπερασθεί.
Κλείνω, αναφέροντας ότι η απειλή της Ε.Ε. ότι σε περίπτωση απόσχισης, η Σκωτία δε θα αναγνωρισθεί ως μέλος της ΕΕ και ότι θα πρέπει να περάσει την (5ετή τουλάχιστον) προενταξιακή διαδικασία, πέραν του ότι συνιστά ωμή και ξερή παρέμβαση στο δημοψήφισμα, είναι τουλάχιστον αισχρή.
Αν έχετε χρόνο, διαβάστε μερικά άρθρα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Acts_of_Union_1707
http://www.theguardian.com/politics/2007/feb/08/scotland.britishidentity
http://www.historyrevealed.com/article/why-did-scotland-join-1707-union-england
http://online.wsj.com/articles/u-k-party-leaders-cancel-schedules-to-campaign-in-scotland-1410262249
http://www.theguardian.com/world/2014/sep/09/scotland-independence-vote-us-headache
http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2747275/SIMON-HEFFER-Ten-burning-questions-Scotland-votes-yes.html

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter