Αρχική | Ενημέρωση | Γιατί οι "Έλληνες Φορολογούμενοι" δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές

Γιατί οι "Έλληνες Φορολογούμενοι" δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί οι "Έλληνες Φορολογούμενοι" δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές

Ανακοίνωση από τους "Έλληνες Φορολογούμενους" (12/1/2015)

Λογικά, σήμερα θα έπρεπε να ανακοινώνουμε τη σύνθεση των ψηφοδελτίων των “Ελλήνων Φορολογουμένων” για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν έχουν έτσι.

Όταν τον περασμένο Ιούνιο προχωρήσαμε στην ίδρυση του κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών”, ο αρχικός σχεδιασμός βασίστηκε στην υπόθεση ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνονταν στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου του 2015.

Γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα των νέων και των μικρών κομμάτων είναι η -εντός μικρού χρονικού διαστήματος- εξεύρεση υποψηφίων για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων, θέσαμε ως στόχο να προετοιμάσουμε έγκαιρα και με άνεση τις λίστες μας. Μάλιστα, σχεδιάσαμε να έχουμε συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων (220 υποψήφιους) έως το τέλος του έτους. Η προσπάθεια για την έγκαιρη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού υποψηφίων, είχε το πλεονέκτημα της επιλογής των κατάλληλων προσώπων, τα οποία θα είχαν τη χρονική άνεση για να προετοιμαστούν καλύτερα για την εκλογική αναμέτρηση. Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο στόχος αυτός είχε επιτευχθεί κατά περίπου το ένα τρίτο και αυτό παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η καλοκαιρινή περίοδος.


Στα τέλη Σεπτεμβρίου ήρθαμε σε επαφή με μία ομάδα κομμάτων που βρίσκονταν εκτός Βουλής και τα οποία στις Ευρωεκλογές είχαν αποσπάσει αθροιστικά ποσοστό μεγαλύτερο από το 5,0% των ψήφων. Η ομάδα αυτή συζητούσε για τη δημιουργία ενός “εκλογικού συνασπισμού” με στόχο την κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογές. Θα επρόκειτο για μία απλή εκλογική συνεργασία, χωρίς να είναι απαραίτητη η ιδεολογική σύγκλιση μεταξύ των συμμετεχόντων κομμάτων. Δηλαδή, το κάθε κόμμα θα διατηρούσε την ιδεολογική, λειτουργική και διοικητική του αυτοτέλεια.

Ο “εκλογικός συνασπισμός” ήταν για μας ένα δίλημμα. Έπρεπε να επιλέξουμε είτε την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές (γνωρίζοντας βέβαια ότι θα δημιουργούνταν ένα περιβάλλον πόλωσης), είτε τη συμμετοχή μας στο σχήμα των “μικρών” κομμάτων, τα οποία ενωμένα θα μπορούσαν όχι απλά να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή, αλλά να πετύχουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα τους επέτρεπε να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη νέα Βουλή.

Επιλέξαμε το δεύτερο. Να συμμετάσχουμε στην εκλογική συνεργασία των μικρών κομμάτων, η οποία θα είχε την ονομασία “Δούρειος Ίππος”, ένα όνομα που υπονοούσε τη συνεργασία, την ένωση και τον κοινό στόχο του γκρεμίσματος των “τειχών” του αποκλεισμού των μικρών κομμάτων από τη Βουλή και του αποκλεισμού της φωνής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Αυτό βέβαια σήμαινε ότι θα σταματούσε η προσπάθεια για την εξεύρεση άλλων υποψηφίων, αφού η συμμετοχή μας στο κοινό σχήμα θα απαιτούσε ένα μικρότερο αριθμό υποψηφίων βουλευτών απ' όσους είχαμε ήδη εξασφαλίσει.

 

Επί τρεις μήνες συμμετείχαμε σε πάρα πολλές συνεδριάσεις (γίνονταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα), πολλές από τις οποίες έγιναν στα γραφεία μας. Συμμετείχαμε στην σύνταξη κοινών κειμένων (διακήρυξης, κειμένων βασικών κοινών αρχών, κανονισμού λειτουργίας του εκλογικού σχήματος κλπ), ή ακόμη και στην προσέλκυση και άλλων “μικρών” κομμάτων στο σχήμα. Ξεπεράσαμε πολλά προβλήματα, τριβές ή ακόμη και παλαιότερα προβλήματα ή διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων κομμάτων ή και προσώπων. Βαδίζαμε σε ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα σχήμα εκλογικής συνεργασίας όπου το κάθε κόμμα διατηρούσε την “προσωπικότητά” του και τη “φωνή” του, ενώ παράλληλα σεβόταν την παρουσία και την ιδεολογία των υπολοίπων.

Το σχήμα αυτό, ήταν πραγματικά “πολύ ωραίο για να είναι αληθινό”! Και τελικά, δε μπόρεσε να είναι αληθινό. Την 30η Δεκεμβρίου, μία μέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, και ενώ στελέχη μας περιόδευαν σε όλη την Ελλάδα για να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή των υποψηφίων μας, το κόμμα “Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες” του κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, αποχώρησε από τον σχηματισμό, χωρίς κάποια αιτιολογία ή εξήγηση. Όπως αποδείχθηκε τις επόμενες μέρες, ο αρχηγός του παζάρευε αριστερά και δεξιά μία “εύκολη έδρα”, μέσα από τη συνεργασία με κάποιο “μεγάλο” κόμμα, την οποία όμως κανείς δεν του πρόσφερε. Την ίδια μέρα, πάλι χωρίς κάποια εξήγηση, αποχώρησε από το σχήμα και η “Δημιουργία ξανά” του κ. Θάνου Τζήμερου. Το κόμμα αυτό δήλωσε (μετά από τόσους μήνες συζητήσεων) ότι επιθυμεί να κατέβει μόνο του στις εκλογές, κάτι που τελικά δεν κατάφερε λόγω έλλειψης υποψηφίων (κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 70 υποψήφιους έναντι των 300 που απαιτούνταν).

 

Την ώρα εκείνη, για μας δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Το να μπορέσει ένα νέο κόμμα (με παρουσία λίγων μηνών) να αλλάξει τη στρατηγική του και να βρει τους 300 υποψήφιους βουλευτές που απαιτούνταν, μέσα σε λίγες μέρες (υπολείπονταν μόλις 9 μέρες για το κλείσιμο των εκλογικών καταλόγων) και σε ένα περιβάλλον πλήρους πόλωσης, ήταν κάτι που δε μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

 

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επιλογή της συνεργασίας με άλλα κόμματα, στη δεδομένη στιγμή, ήταν σωστή. Δυστυχώς δεν υπολογίσαμε όσο έπρεπε την ασυνέπεια που θα μπορούσαν να δείξουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά δεν ήταν δική μας επιλογή. Εμείς, ήμασταν από τους τελευταίους που εισήλθαμε στο σχήμα του “Δούρειου Ίππου” και συνεπώς δεν είχαμε λόγο στο ποιοί θα συμμετείχαν ή όχι.

Η επιλογή της συμμετοχής μας στον “Δούρειο Ίππο”, μπορεί μεν να στοίχισε τη συμμετοχή μας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όμως μας έδωσε πάρα πολλές εμπειρίες. Γνωρίσαμε κόμματα και ανθρώπους με τους οποίους ευχαρίστως θα συνεργαζόμασταν σε κάποια μελλοντική ευκαιρία. Γνωρίσαμε βέβαια και πολιτικούς τσαρλατάνους τους οποίους πιστεύουμε ότι σύντομα θα αποβάλλει η ελληνική κοινωνία. Τελικά, στη ζωή, κάθε εμπειρία είναι πολύτιμη.


Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Θανάση Γούναρη, Πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του κόμματος των “Πειρατών” στον οποίον ανήκει και η πατρότητα της ιδέας του “Δούρειου Ίππου”. Είναι ένα εξαιρετικό άτομο που συμμετέχει σε ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό κόμμα. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Στέλιο Φενέκο από την “Κοινωνία Αξιών”, τον Δήμο Δανέλλα από την “Ένωση Κεντρώων”, τον Γιώργο Κόκκα από το “Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας” και τον Θόδωρο Πολυζωίδη από τους “Δημοκρατικούς”, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν θετικά σε όλο τον κύκλο των συζητήσεων. Πιστεύουμε ότι δημιουργήσαμε κάτι θετικό. Μπορεί να μη λειτούργησε στη συγκεκριμένη φάση, αλλά μπήκαν οι βάσεις για μία μελλοντική συνεργασία.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην “Ένωση Κεντρώων” του Βασίλη Λεβέντη και στο “Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας” του Γιώργου Κόκκα, τα μόνα από τα κόμματα που συμμετείχαν στις συζητήσεις, τα οποία τελικά αποφάσισαν να κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες φίλους και συναγωνιστές που δέχθηκαν να είναι υποψήφιοι των “Ελλήνων Φορολογουμένων” στο εκλογικό σχήμα του “Δούρειου Ίπππου”. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν σε ένα νέο σχήμα, σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, μας τιμά και μας δίνει δύναμη. Παρά τη μη συμμετοχή μας σ' αυτές τις εκλογές, δημιουργούμε μία καλή ομάδα στελεχών, τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν στις τοπικές κοινωνίες στους επόμενους μήνες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Η δική τους παρουσία μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Και θα συνεχίσουμε τις δράσεις πολιτικού, νομικού και κοινωνικού ακτιβισμού και τον αγώνα για δίκαιη και ανταποδοτική φορολογία, για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και για μία λογική και δημοκρατική διαχείριση του δημοσίου χρέους της χώρας. Μέσα από τις δράσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους, οι “Έλληνες Φορολογούμενοι” μπορούν να προσφέρουν πολλά στην ελληνική κοινωνία.

 

Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λογική λειτουργία της οικονομίας και του Κράτους και -κυρίως- την πολιτική σταθερότητα. Και ευχόμαστε να είναι αυτά που θα επιλέξουν οι πολίτες στις προσεχείς εκλογές.


Γιάννης Σιάτρας         Δημήτρης Γελαδάκης
Πρόεδρος                   Γενικός Γραμματέας

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter