Αρχική | Σκέψεις | Πείτε μου ποιός φταίει, γιατί θα τρελαθώ!

Πείτε μου ποιός φταίει, γιατί θα τρελαθώ!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πείτε μου ποιός φταίει, γιατί θα τρελαθώ!

Χθες, με κάλεσε στο τηλέφωνο ο φίλος μου ο Τάσος, που μόλις πρόσφατα έκλεισε το μαγαζί του, αφού δεν άντεχε άλλο να έχει αναδουλειές και να πληρώνει και από πάνω ένα σωρό φόρους, τέλη και εισφορές. Με πήρε να με ρωτήσει τί να κάνει με ένα δάνειο που έχει σε ελβετικό φράγκο.
 

Να σας πω την ιστορία. Πριν από 7 χρόνια, ο Τάσος, ήθελε να αγοράσει ένα οικόπεδο για να κτίσει κάποια στιγμή το "σπίτι των ονείρων" του. Το οικόπεδο πουλιόταν 50.000 ευρώ. Ο Τάσος, τα είχε τα λεφτά. Είχε όμως και ένα φίλο τραπεζικό. Ο οποίος φίλος του είπε, "Ρε συ, κράτα τα ρευστά. Σήμερα όλοι παίρνουν δάνεια. Δάνεια σε ελβετικό. Το επιτόκιο είναι 3,00% πιο χαμηλό. Κορόιδο είσαι;"

Έτσι, με ισοτιμία 1 ευρώ = 1,57 φράγκα ο Τάσος δανείστηκε 78.500 ελβετικά φράγκα (συν έξοδα φακέλων, συν κερατιάτικα, συν δικηγόρους, συν ότι βάλει ο νους σας).

Χαρές και πανηγύρια ο φίλος του ο τραπεζικός. Επειδή και τις 50.000 κράτησε στις καταθέσεις και πούλησε και ένα δάνειο για την τράπεζά του και παρήγαγε και προμήθειες και κερατιάτικα. Πήρε και το παχυλό bonus του βεβαίως βεβαίως.

Όταν έπεφτε το ευρώ (ανέβαινε το φράγκο), ο τραπεζικός όλο και εύρισκε μια δικαιολογία: "Μη φοβάσαι, είναι προσωρινό, θα ανέβει πάλι" ή "Ρε συ, τί σε νοιάζει πόσο είναι το φράγκο; Εσύ πληρώνεις πιο μικρή δόση; Αυτό να σε νοιάζει!"

Και κάποια στιγμή μέσα στο 2011, έφθασε το φράγκο στο 1,20. Και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, αποφάσισε να παρεμβαίνει για να φρενάρει την άνοδο του φράγκου έναντι του ευρώ.

- Τα 'δες που στα 'λεγα; αναφώνησε με χαρά ο τραπεζικός, όταν τηλεφώνησε ο Τάσος για να μάθει τί γίνεται. Δεν έχει άλλο κάτω. Να το δεις που τώρα θα ανέβει το ευρώ.

Στο μεταξύ, ο Τάσος που κάθε μήνα πλήρωνε κανονικά τη δόση του, όταν μετέτρεπε τα φράγκα σε ευρώ, έβλεπε ότι χρωστούσε πιο πολλά από τα 50.000 που είχε δανειστεί. Αλλά, όπως του έλεγε και ο φίλος του ο τραπεζικός, δεν ανησυχούσε επειδή η μηνιαία δόση ήταν σταθερή.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Τάσος δεν μετέτρεψε το δάνειό του σε ευρώ. Γνώριζε πια το ρίσκο που είχε αναλάβει. Αλλά πίστευε ότι -όπως άλλωστε του έλεγε και ο τραπεζικός- το ευρώ θα ανέβει. Και χθες, του ήρθε η μεγάλη κατραπακιά. Με την πτώση του ευρώ σε ισοτιμία 1,01 έναντι του ελβετικού φράγκου, εξακολουθεί να χρωστά περίπου 58.000 ευρώ στην τράπεζα. Και αυτό, παρά το ότι πληρώνει κανονικά, μήνα – μήνα, επί 7 χρόνια. Η δε τιμή του οικοπέδου, είναι ζήτημα αν πιάνει τα 35.000 ευρώ. Και αυτό, αν βρεθεί κάποιος αγοραστής. Στο μεταξύ, από πέρυσι πληρώνει και ΕΝΦΙΑ...

Ποιός φταίει γι' αυτό;

Φταίει ο Τάσος; Μα αυτός, ήθελε να αγοράσει ένα οικόπεδο. Δεν ήθελε να γίνει ντήλερ συναλλάγματος.

Φταίει η Τράπεζα; Μα, η τράπεζα ισχυρίζεται πως ο Τάσος υπέγραψε τη σύμβαση, όπου υπήρχε εκτεταμένη ανάλυση για το ζήτημα του συναλλαγματικού ρίσκου, το οποίο και αποδέχθηκε ο δανειολήπτης.

Φταίει ο “φίλος”, ο τραπεζικός; Τώρα, πιασ' τ' αυτό και κούρευτο. Αυτός από πέρυσι εκμεταλλεύθηκε μία εθελουσία, πήρε τα bonus και ότι είχε μαζέψει τόσα χρόνια και τώρα πλέον ζει στην Κρήτη.

Φταίει ο φορολογούμενος; Επειδή, τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Τσίπρας, μέσα στη ζούρλα και την απατεωνιά των εκλογών, έσπευσαν αμέσως να διαβεβαιώσουν τους δανειολήπτες ότι θα ψηφίσουν νόμους για να καλύψουν τη ζημιά οι τράπεζες, οι οποίες στο μεταξύ είναι πλέον κρατικές αφού “σώθηκαν” με τα δικά μας τα χρήματα (δηλώσεις Σαμαρά) (δηλώσεις Τσίπρα) (Πλάκα έχει. Απόψε θα μαλώνουν στα παραθύρια για το ποιός το είπε πρώτος!).

Και αφού οι τσιπροσαμαράδες είναι κουβαρντάδες (με τα δικά μας λεφτά) και καλύπτουν τις επενδυτικές ζημιές κάποιων πολιτών, γιατί δεν καλύπτουν και τις δικές μου που έχασα στο Χρηματιστήριο; Ή, γιατί δεν καλύπτουν τις ζημιές που έχω στην εταιρία μου; Ή τέλος πάντων, γιατί δε δίνουν κάτι τις και στον ηλίθιο που πήρε το δάνειό του σε ευρώ (με ψηλότερο επιτόκιο), ή -ακόμη περισσότερο- στον μεγαλύτερο ηλίθιο που θέλησε να είναι νοικοκύρης και να πατά ως εκεί που φτάνουν τα ποδάρια του και δεν πήρε δάνειο, έτσι ώστε σήμερα να εξακολουθεί να μένει στο νοίκι;

Πείτε μου ποιός φταίει, γιατί θα τρελαθώ!!!!

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter