Δημόσιο Χρέος: Ποιός τολμά να πει ότι είναι βιώσιμο;

Τo ελληνικό χρέος δε μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, ανεξάρτητα από την οπτική που εξετάζουμε τη βιωσιμότητά του.
Η εξυπηρέτησή του απαιτεί σήμερα περίπου 6,5 έως 7,0 δισ. ευρώ ή το 3,8% του ΑΕΠ, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι του χρέους προς τα κράτη της Ευρωζώνης, αφού αυτοί σήμερα δεν καταβάλλονται (περίοδος χάριτος που είχε συμφωνηθεί το 2012). Αν συμπεριληφθούν και αυτοί οι τόκοι, τότε η ετήσια εξυπηρέτηση αυξάνεται κατά 3,8 δισ. ευρώ και έτσι η τελική εξυπηρέτηση θα φθάνει στα 10,3 έως 10,8 δισ. ευρώ ή 5,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή, ακόμη και εάν η χώρα κατάφερνε να έχει πλεονάσματα ίσα προς το 4,5% του ΑΕΠ (κάτι που θα συνέχιζε να καταστρέφει την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό), το χρέος θα εξακολουθούσε να αυξάνεται κάθε χρόνο.
Από την άλλη πλευρά, το ύψος του χρέους, πέραν από την αυτόματη διαδικασία ανατροφοδότησής του που θα προκαλεί, θα διατηρεί στο διηνεκές, υψηλά τα περιθώρια δανεισμού για τη χώρα μας, κάτι που με τη σειρά του θα διατηρεί υψηλό τον κίνδυνο της χώρας (country risk) που τελικά θα απωθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Τελευταία Άρθρα
Στο όνομα της Ιστορίας και της Αλήθειας

(Κείμενο στο προφίλ μου στο Facebook, το οποίο απευθύνεται προς τον κ. Γεώργιο Προβόπουλο, με αφορμή αναρτήσεις που ο ίδιος έβαλε σχετικά με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Κυριακής 26/3/2017) Κύριε George Provopoulos, Με ενδιαφέρον παρακολούθησα τη χθεσινή... Διαβάστε περισσότερα
- Ο Σημίτης και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου (όπως το έζησα)
- Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών
- Η διαδρομή των τραπεζών στην ιστορία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας
- Η πρώτη νίκη κατά της Siemens και της διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα!
- Αναφορικά με την επίθεση κατά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στη Φλώρινα
- ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
- Η οικονομία πριν από τον τερματισμό της ύφεσης και την αναστροφή της πορείας της;