Αρχική | Άρθρα | Πρώτα θα πλανέψω το μυαλό σου...

Πρώτα θα πλανέψω το μυαλό σου...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρώτα θα πλανέψω το μυαλό σου...

ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΛΑΝΕΨΩ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ...
“Πρώτα θα πλανέψω το μυαλό σου. Μετά θα σου πάρω τα λεφτά”! Είναι μία παραλλαγή της ερωτικής ρήσης “Πριν πλανέψω το σώμα σου, θα πλανέψω το μυαλό σου” (before I seduce your body, I will seduce your mind), η οποία μπορεί να έχει πολλές ανάλογες εφαρμογές στη ζωή.

Ο κ. Βαρουφάκης το ξεκίνησε καλά. Έγινε ο “σταρ” που του πάει να είναι. Όμως, το συνέχισε χάλια. Και όλο το κύμα (απορίας; θαυμασμού; έκπληξης;) που αίφνης ξεσήκωσε, τώρα κινδυνεύει να γυρίσει και να τον πλακώσει. (Και μαζί του να πλακώσει και μας).

Εκτός εάν είσαι ανώριμος ή έχεις άλλες προθέσεις, όταν πας να διαπραγματευτείς, μελετάς καλά την άλλη πλευρά. Και προσπαθείς να την κερδίσεις, να “πλανέψεις το μυαλό της” πριν ακόμη ξεκινήσει η τυπική διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Τυφλωμένος από τη λάμψη των προβολέων, ο κ. Βαρουφάκης δε μπόρεσε να καταλάβει ότι και οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών επίσης είναι προσωπικότητες στον τόπο τους. Ότι επίσης είναι ευφυείς. Και ότι ο κάθε ένας έχει τη δική του ιδεολογία, πρότυπα και τρόπο ζωής, τα οποία πρέπει να δείξει ότι σέβεται. Δε μπόρεσε να καταλάβει ότι, δυστυχώς, αυτός είναι ο κατηγορούμενος και όχι ο κατήγορος.

Αν ήμουν ο υπουργός Οικονομικών οποιασδήποτε χώρας, θα αισθανόμουν προσβολή από έναν τυπάκο που με ξεσήκωσε χειμωνιάτικα να τρέχω στις Βρυξέλλες -λες και γω δεν έχω προβλήματα στη χώρα μου- για να τον δω να μου έρχεται με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι του για να δώσει την παράστασή του. Μπορεί ο τυπάκος αυτός να έχει δίκιο στα αιτήματά του, μπορεί να ξέρω ότι και η δική μου χώρα σύντομα θα βρεθεί στη ίδια κατάσταση αν οι γερμανοί συνεχίσουν να επιμένουν στην καταστροφική πολιτική τους, αλλά μ' αυτό το στυλάκι, μετά από τον αρχικό χαβαλέ, κάπου με βάζει απέναντι και με χάνει.

Κύριε Βαρουφάκη, όταν το ίδιο έργο παίζεται ξανά και ξανά, γίνεται βαρετό. Ήθελες να το παίξεις απρόβλεπτος χθες; Ήθελες να τους τρελάνεις (να τους πλανέψεις) και τους βάλεις όλους να συζητάνε τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα σου; Τότε θα έπρεπε να βγάλεις από τη ντουλάπα σου ένα ωραίο κοστούμι (αφού έχεις, γιατί δε τα φοράς;), μία εκκεντρική γραβάτα και ένα καπέλο – καβουράκι και να πας τσίλικος και ωραίος. Και κυρίως, να καθόσουν ήρεμος, με τα χέρια έξω από τις τσέπες και να τους εξηγήσεις το δίκιο σου. Το δίκιο μας. Το παιχνίδι το είχες κερδίσει. Τώρα αρχίζεις να το χάνεις. Αυτό που μου τη δίνει είναι ότι το χάνουμε και μεις.

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter