Αρχική | Σκέψεις | Το "κακό" χρήμα, διώχνει το "καλό"...

Το "κακό" χρήμα, διώχνει το "καλό"...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το "κακό" χρήμα, διώχνει το "καλό"...

(Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015)

Όσοι πέρασαν από το Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, θα θυμούνται βεβαίως τον Τριαντάφυλλο Ράφτη. Τον Καθηγητή Νομισματικής Πολιτικής, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων. Κανείς δεν πέρασε τον Ράφτη με την πρώτη φορά, κανείς δεν πήρε βαθμό πάνω από 8. Υπήρχαν άτομα που έδωσαν το μάθημά του για περισσότερες από 20 φορές. Άλλοι που κόντευαν να βγουν στη σύνταξη στις δουλειές τους και ακόμη δεν είχαν πάρει το πτυχίο τους.
Όλοι αυτοί, θα θυμούνται -δε μπορεί να μη το θυμούνται- το αγαπημένο θέμα του Ράφτη στις εξετάσεις: Ο νόμος του Gresham. "Το κακό χρήμα διώχνει το καλό". Δηλαδή, αν σε μία οικονομία υπάρχουν δύο αποδεκτά ισότιμα μέσα πληρωμών (δηλ. δηλαδή δύο νομίσματα), τότε το κακό θα χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές, ενώ το καλό θα αποθησαυρίζεται και σταδιακά θα εξαφανιστεί από την αγορά.
Αυτοί που σχεδιάζουν ή ομιλούν για σενάρια διπλού νομίσματος, είτε δεν πέρασαν απο το Οικονομικό της Θεσσαλονίκης, είτε πήραν το πτυχίο τους νύχτα.
Δε γίνεται βρε σεις να υπάρχει διπλό νόμισμα σε μία σύγχρονη οικονομία. Θα διαλυθεί την επόμενη μέρα!


Διαβάστε περισσότερα για το νόμο του Gresham (στα αγγλικά)

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter