Το "κακό" χρήμα, διώχνει το "καλό"...

(Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015)
Όσοι πέρασαν από το Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, θα θυμούνται βεβαίως τον Τριαντάφυλλο Ράφτη. Τον Καθηγητή Νομισματικής Πολιτικής, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων. Κανείς δεν πέρασε τον Ράφτη με την πρώτη φορά, κανείς δεν πήρε βαθμό πάνω από 8. Υπήρχαν άτομα που έδωσαν το μάθημά του για περισσότερες από 20 φορές. Άλλοι που κόντευαν να βγουν στη σύνταξη στις δουλειές τους και ακόμη δεν είχαν πάρει το πτυχίο τους.
Όλοι αυτοί, θα θυμούνται -δε μπορεί να μη το θυμούνται- το αγαπημένο θέμα του Ράφτη στις εξετάσεις: Ο νόμος του Gresham. "Το κακό χρήμα διώχνει το καλό". Δηλαδή, αν σε μία οικονομία υπάρχουν δύο αποδεκτά ισότιμα μέσα πληρωμών (δηλ. δηλαδή δύο νομίσματα), τότε το κακό θα χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές, ενώ το καλό θα αποθησαυρίζεται και σταδιακά θα εξαφανιστεί από την αγορά.
Αυτοί που σχεδιάζουν ή ομιλούν για σενάρια διπλού νομίσματος, είτε δεν πέρασαν απο το Οικονομικό της Θεσσαλονίκης, είτε πήραν το πτυχίο τους νύχτα.
Δε γίνεται βρε σεις να υπάρχει διπλό νόμισμα σε μία σύγχρονη οικονομία. Θα διαλυθεί την επόμενη μέρα!
Διαβάστε περισσότερα για το νόμο του Gresham (στα αγγλικά)
Τελευταία Άρθρα
Στο όνομα της Ιστορίας και της Αλήθειας

(Κείμενο στο προφίλ μου στο Facebook, το οποίο απευθύνεται προς τον κ. Γεώργιο Προβόπουλο, με αφορμή αναρτήσεις που ο ίδιος έβαλε σχετικά με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Κυριακής 26/3/2017) Κύριε George Provopoulos, Με ενδιαφέρον παρακολούθησα τη χθεσινή... Διαβάστε περισσότερα
- Ο Σημίτης και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου (όπως το έζησα)
- Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών
- Η διαδρομή των τραπεζών στην ιστορία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας
- Η πρώτη νίκη κατά της Siemens και της διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα!
- Αναφορικά με την επίθεση κατά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στη Φλώρινα
- ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
- Η οικονομία πριν από τον τερματισμό της ύφεσης και την αναστροφή της πορείας της;