Αρχική | Δράσεις | Η πρώτη νίκη κατά της Siemens και της διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα!

Η πρώτη νίκη κατά της Siemens και της διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πρώτη νίκη κατά της Siemens και της διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα!

Με απόφαση που έγινε γνωστή χθες (10/11/2015), το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρέπεμψε, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, την υπόθεση της αίτησης ακύρωσης που είχαν υποβάλει ο Σύλλογος “Έλληνες Φορολογούμενοι” (σημερινή ονομασία “Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδας”), 5 πολίτες και μία εταιρία, κατά της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρία Siemens, η οποία υπογράφηκε από τον κ. Στουρνάρα τον Αύγουστο του 2012. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε σκανδαλωδώς αναβληθεί 3 φορές επί Κυβέρνησης Σαμαρά και μία φορά επί Κυβέρνησης Τσίπρα, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο δεν προσερχόταν στη δίκη και ούτε κατέθετε τις προτάσεις του! Τελικά, η υπόθεση συζητήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015.

(Δείτε σχετικά με την αίτηση ακύρωσης)

Η υπόθεση δεν έχει ακόμη κριθεί. Όμως, υπήρξε μία πρώτη νίκη, στο μάλιστα που φοβόμασταν ότι θα μπορούσαμε να χάσουμε. Και αυτό έχει να κάνει με το εάν ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι και οι πολίτες είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Δ' Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι είχαν. Και είναι βέβαιο ότι, οι νομικοί θα χαρακτηρίσουν την εξέλιξη αυτή ως "σταθμό" στην ελληνική έννομη τάξη. Με την απόφαση να αναγνωριστεί ότι ο Σύλλογος "Έλληνες Φορολογούμενοι" και απλοί πολίτες είχαν έννομο συμφέρον να καταγγείλουν τη νομιμότητα της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, στην ουσία νομολογείται ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης που στρέφονται κατά του οικονομικού και ταμειακού συμφέροντος του Κράτους.
Οι "Έλληνες Φορολογούμενοι" ανοίγουν μεγάλους δρόμους, για μεγάλους αγώνες! Δε μένει, παρά η κοινωνία να αποφασίσει να τους διαβεί.

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το μέρος της απόφασης (δεν έχει βγει όλη για το σύνολο της υπόθεσης) αξίζει να πούμε ότι, η "actio popularis" (λαϊκή αγωγή) δεν είναι αποδεκτή στα περισσότερα κράτη του κόσμου.
Με την απόφαση αυτή, που γίνεται νομολογία, ανοίγουν πολύ μεγάλοι δρόμοι στον έλεγχο των αποφάσεων του Δημοσίου, αφού ένας πολίτης μπορεί να αιτηθεί την ακύρωση μίας απόφασης της Δημόσιας Δοίκησης, εάν νομίζει ότι έτσι βλάπτεται το Κράτος. Για παράδειγμα, ένας πολίτης μπορεί να αιτηθεί την ακύρωση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τη Lockheed όπου πληρώνουμε 500 εκατομμύρια ευρώ για να επισκευάσουμε αυτά τα "σαπάκια".

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” την περίοδο που ξεκινήσαμε αυτό τον αγώνα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν εμένα και το Σύλλογο στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, αλλά και τους πανάξιους δικηγόρους Παναγιώτη Χασιώτη, Χρήστο Κλειώση, Μαρία Σκιαδιώτη και Γιάννη Κυριακόπουλο για το νομικό αγώνα που -αφιλοκερδώς- έδωσαν.
Το πρώτο μέρος κερδήθηκε. Ο αγώνας για την ακύρωση της επαίσχυντης σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου και που ανέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Και είμαι βέβαιος ότι θα τον κερδίσουμε!

Γιάννης Σιάτρας

 

Συμβούλιο της Επικρατείας, 24/3/2015.
(από αριστερά) Ο κ. Δημήτρης Γελαδάκης, Γενικός Γραμματέας της κίνησης πολιτών "Έλληνες Φορολογούμενοι",
ο κ. Γιάννης Σιάτρας, Πρόεδρος της κίνησης πολιτών "Έλληνες Φορολογούμενοι", ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης
Χασιώτης, ο δικηγόρος κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, η δικηγόρος και η κα Μαρία Σκιαδιώτη.

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter