Αρχική | Άρθρα | Ο Σημίτης και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου (όπως το έζησα)

Ο Σημίτης και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου (όπως το έζησα)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Σημίτης και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου (όπως το έζησα)

Με αφορμή τη συζήτηση που ξανάρχισε στα social media, λόγω της επανεμφάνισης του Σημίτη στην επικαιρότητα, θέλω -ίσως για πρώτη φορά- να εκφράσω την άποψή μου για το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Όχι! Δε μπορούμε να κατηγορούμε τους πολίτες (δεν τολμώ να τους αποκαλέσω “επενδυτές”) που παρασύρθηκαν από την επίπλαστη “ευδαιμονία” της εποχής και που έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές, ακόμη και αν αυτοί θέλησαν το γρήγορο ή εύκολο κέρδος. Κανέναν πολίτη δε μπορούμε να κατηγορήσουμε επειδή εξαπατήθηκε από την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει γρήγορα πλούσιος. Τους δασκάλους τους να κατηγορήσουμε γι' αυτό.
Μέσα απ' αυτή την εικόνα “υστερίας” της περιόδου 1999 – 2000, προσδιορίζεται και το “σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου” για το οποίο, κατά κύριο λόγο, ευθύνεται ο Σημίτης και η Κυβέρνησή του (βέβαια, όπως πάντα, ευθύνες αναλογούν και στην αντιπολίτευση). Και είναι σκάνδαλο, επειδή η τότε Κυβέρνηση, είτε από δόλο, είτε από βαριά αμέλεια:

  • Δεν προστάτευσε τους πολίτες από κάτι που, έως τότε, ήταν άγνωστο για την ελληνική κοινωνία και παράλληλα εξαιρετικά επικίνδυνο.
  • Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Χρηματιστηρίου αποδείχθηκαν τραγικά ανεπαρκείς και η χρηματιστηριακή αγορά, όχι μόνον δεν εποπτεύθηκε με επάρκεια, αλλά σε πολλές οργανωμένες κερδοσκοπικές κινήσεις μετοχών συμμετείχαν εταιρίες του ευρύτερου κρατικού και του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.
  • Επικράτησε πλήρης αδιαφορία, απραξία και ατιμωρησία σε όλα τα κερδοσκοπικά φαινόμενα της περιόδου.
  • Επιτράπηκε (με ευθύνη των αρχών) να πλημμυρίσει η αγορά από νέες εκδόσεις μετοχών, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά να απορροφήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την οικονομία, τα οποία όδευσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, χωρίς να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις για τις οποίες είχαν υπάρξει δεσμεύσεις προς το επενδυτικό κοινό. Και βέβαια, ουδείς τιμωρήθηκε.
  • Κυβερνητικά στελέχη, επανειλλημένα εκμεταλλεύθηκαν την παράλογη άνοδο του Χρηματιστηρίου την οποία οικειοποιήθηκαν και συνέδεσαν με δήθεν πετυχημένη δική τους πολιτική. Παράλληλα, ή με τον τρόπο αυτό, προέτρεπαν τους πολίτες να “παίξουν” τα λεφτά τους στο καζίνο του Χρηματιστηρίου.
  • Χρησιμοποιήθηκαν κρατικά κεφάλαια (πολλά εκ των οποίων και από ασφαλιστικά ταμεία) για τη στήριξη μετοχών, θέλοντας να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από το σπάσιμο της φούσκας και την πτώση που φυσιολογικά επακολούθησε. Έτσι εξαερώθηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος.
  • ΚΑΝΕΙΣ δεν τιμωρήθηκε για όλη αυτή την ασυδοσία, τον παράνομο πλουτισμό, την παράνομη εκμετάλλευση, την αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων ή και τις παράνομες πρακτικές που ακολουθήθηκαν. ΚΑΝΕΙΣ. Ένας τεράστιος πλούτος άλλαξε χέρια μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με παράνομες πρακτικές και τελικά δε βρέθηκε κανείς υπεύθυνος και κανείς παρόνομος. Μόνον ο λαός. Αυτόν τον οποίο όφειλε να έχει προστατεύσει η Πολιτεία και προς τον οποίον τελικά είπαν: Και σύ τί ήθελες βρε έρμε να μπλεχτείς με πράγματα που δεν καταλαβαίνεις; Καλά να πάθεις τώρα!

Αυτό είναι, με λίγες γραμμές, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου της Κυβέρνησης Σημίτη, όπως το έζησα εγώ, ασχολούμενος και εργαζόμενος, από τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα, μέσα στο χώρο του Χρηματιστηρίου. Ντροπή σου Κώστα Σημίτη. Ντροπή σου που έχεις το θράσος και τα μούτρα και εμφανίζεσαι και πάλι ενώπιον των πολιτών.


*Ο κ. Γιάννης Σιάτρας υπήρξε εκδότης του χρηματιστηριακού περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (1990-2005) και Διευθύνων Σύμβουλος της EuroCapital ΑΕΕΔ (1998 έως σήμερα)

 

Προσθέστε το: Post on Facebook Facebook Twitter Twitter